Ukoliko se suočavate sa realnošću starenja i niste 100 posto oduševljeni što je opuštenija  koža deo "dogovora", sigurno se pitate da li i šta zapravo možete da uradite da biste minimizirali efekat.

Činjenica je da su jedino trajnije rešenje pravilna i nega i istrajnost korišćenja odgovarajućih beauty proizvoda kao i brojne kozmetičke procedure, ali za sve ovo potrebno je vreme da bi se rezultati videli.

No, ukoliko vam je potrebno brzo, lako i pristupačno rešenje kako bi vaša koža izgledala bolje nego ikad, šminkeri koji imaju iskustva sa zrelom kožom su apsolutni geniji u ovoj oblasti. Jednostavan trik sa konturisanjem od samo dva koraka daće vam fantastične rezultate nevezano da li imate 50, 60 ili više godina i vizuelno će vam podići lice.

Korak #1: Koristite kremu za samopotamnjivanje umesto proizvoda za konturisanje 

Kreme za samopotamnjivanje neće samo dati sjaj celom telu, već su šminkeri otkrili i njihov neiskorišćeni potencijal kao način najmanjeg održavanja za postizanje savršene konture.

Ukoliko ste zastrašeni setovima za konturnu šminku (sve te različite nijanse) i ne ulazi vam u glavu kako zapravo to treba raditi, niti imate dovoljno vremena za konturisanje svakog dana, pogotovo ako ste u žurbi, sjajne ili obične kapi za samopotamnjivanje definitivno će biti vaš "kec u rukavu". 

šminkom se može podići lice, ali i kremom za samopotamnjivanje.
Courtesy of Max Factor/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Formula se može primeniti svakih nekoliko dana i u suštini ćete se probuditi kao da ste spremni za fotografisanje. Trik je u odabiru odlične formule i poznavanju nekoliko dobrih saveta za primenu.

  • Nanesite sredstvo za samotamnjenje duž linije vilice celom linijom i blago ispod, na početak vrata
  • Dodajte kremu ili kapi za samopotamnjivanje i malo iznad linije po kojoj inače nanosite puder
  • Nanesite kapi ili kremu mekom četkom na mesta koja dodatno želite da osenčite, poput čela ili nosa
  • Ovako nešto možete raditi dva puta nedeljno, jer se na ovaj način konture manje ispiraju, a probudićete se sa svežijim licem, vizuelno podignutim.

Još jedna dobra strana trika je i to što nema transfera na odeću kao kod šminke. 

Korak #2: Dewy, odnosno "prozračna" šminka

Ovde su bitni i tehnika nanošenja, ali i sama formula proizvoda koje koristite. Ali, samo bez panike! Nije u pitanju ništa komplikovano. U osnovi, sve što ostavlja suv, mat finiš ili tehnike "bakinga" siguran su način da vaša koža izgleda starije nego što zapravo jeste. 

Ukoliko želite da vaša koža ima mladalačku svežinu, savet je da koristite kremaste proizvode koji daju "prozračnu", laganu završnicu. "Orošenu" kožu lica dobićete upotrebom krema sa česticama koje suptilno hvataju svetlost. Isto važi i za bronzer i rumenilo - birajte tečne, lako razmazive proizvode koji se ne nakupljaju u porama, već daju licu osvežen izgled.

šminka u 50. treba da bude prozračna i lagana.
InStyle / MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Umesto jakih highlightera koristite kremaste i tečne formule, koje u tačkicama nanesite na vrh jabučica, vrh nosa i bradu. Na ovaj način dobićete prirodniji izgled, i hidriran look koji ne deluje kao šminka.

Najbolja stvar u vezi sa oba ova saveta je to što nijedan ne zahteva od vas da provodite sate usavršavajući tehnike konturisanja. Samo nekoliko jednostavnih proizvoda i minimalistička rutina iz snova su sve što je potrebno.