Iako je na pomen botoksa prva asocijacija ubrizgavanje iglama, kada je reč o botoksu kose, u pitanju je potpuno drugačiji tretman. Reč je o dubinskom kondicioniranju koje vraća hidrataciju kosi i zatvara ispucale krajeve.

Jedan tretman je dovoljan da primetite da vaša kosa izgleda zdravije, sjajnije, i sa manje oštećenja, a uz to i dalje ćete moći da se fenirate, farbate i slično. A evo šta sve treba da znate o tretmanu koji je sve popularniji po salonima kako biste otkrili da li je botoks za kosu baš ono što vam je potrebno i kada je pravo vreme da ovako nešto uradite.

Šta radi botoks za kosu?

Antioksidansi i ulja u formuli pomažu u zaštiti od oštećenja slobodnih radikala koji mogu učiniti da vaša kosa izgleda bez sjaja, a istovremeno dodaju vlagu koja omekšava i zatvara kutikulu vlasi. Kolagen pomaže u popravljanju oštećenja i eliminiše nekontrolisano kovrdžanje.

Botoks za kosu može se držati od 30 do 40 minuta.
Shutterstock 

U zavisnosti od teksture vaše kose i željenog rezultata, tretman traje od 30 do 40 minuta. Nakon ispiranja proizvoda, vaš stilista će osušiti i ispraviti kosu kako biste dobili uglađeniji i "glatkiji" završetak.

Kako se botoks za kosu razlikuje od keratinskog tretmana?

Keratinski tretmani su formulisani sa sastojkom zvanim formaldehid, koji preuređuju hemijski sastav kose. Botoks za kosu, s druge strane, daje kosi hidratantne i jačajuće sastojke. Dok se specifični sastojci botoksa za kosu razlikuju u zavisnosti od toga koji brend preferira vaš stilista, formulacije obično uključuju vitamine B5 i E, ulje kavijara i kompleks kolagena.

Koje su prednosti botoksa za kosu?

Pošto farbanje ili blajhanje vaše kose može kao posledicu ostaviti osećaj suve i beživotne kose, botoks je odličan za svakoga ko redovno tretira kosu toplotom ili farbama. Ipak, savet je da sačekate najmanje dve nedelje nakon farbanja da biste mogli da idete na tretman. Potrebno je da pustite da se vaša nova boja "slegne" kako tretman dubokog kondicioniranja ne bi uticao na nju. 

Botoks za kosu može se primenjivati čak i kada vam je kosa farbana.
Instagram 

Botoks za kosu je takođe odličan za ljude koji imaju problema sa kosom koja se lomi, imaju ispucale krajeve zbog upotrebe fena i aparata za stilizovanje poput presa ili figara, jer kolagen u formuli pomaže u jačanju slabih pramenova. I pošto pomaže u zatvaranju ispucalih vrhova, blokira vlagu u njima i vraća im hidrataciju, zbog čega je botoks za kosu opcija koju treba razmotriti ukoliko želite da produžite vreme između šišanja ili feniranja. Nakon njega vaša frizura će ostati netaknuta i duže od tri dana. A s obzirom da botoks za kosu vraća vlagu suvim vlasima, može pomoći sa svima koji imaju kovrdže i olakšati im stilizovanje i češljanje. 

Koliko dugo efekat botoksa za kosu?

Tretman botoksa za kosu će trajati oko dva do tri meseca. Da biste sačuvali efekte tretmana što je duže moguće, obavezno pitajte svog stilistu koju proizvod su koristili kako bi vam preporučili odgovarajući šampon i balzam koji neće poništiti efekat i učiniti vašu duže besprekornom. 

Botoks za kosu sređuje oštećenja na kosi.
Profimedia 

Zaključak

Ako je vašoj kosi potreban hitan oporavak, botoks za kosu može da unese sve neophodne sastojke kako bi pomogao u popravci  oštećenja, učinio je zaglađenijom, ali i u održavao veću hidrataciju kose, bez da ugrozi njenu prirodnu teksturu, u tom slučaju ovo je pravi tretman za vas.