Kako to da šiške daju toliko moderniji, svežiji i mladolikiji izgled? Pitali smo profesionalne frizere sve o njihovom uticaju, stilizovanju i održavanju.

''Naime, šiške čine da oči izgledaju krupnije, usne punije, a jagodice izraženije, zbog čega su popularne u svakoj životnoj dobi, ali naročito nakon 50. godine. Nećete morati da se opterećujete borama na čelu - jer će biti prekrivene, a sve ostale efekte postići ćete u zavisnosti od oblika za koji se odlučite'' kažu beauty stručnjaci.

Nežno isečene šiške ističu jagodice i vilicu. Ako odaberete one kraće, oči će još više doći do izražaja i izgledaće šire, što ima snažan uticaj na izgled ostatka lica (prividno postaje podignuto i zategnuto). Ipak, ni tu ne treba preterivati, pa šiške dužine do pola čela obavezno izbegavajte.

Oblik koji predlažu profesionalni frizeri i kreatori ''French fringe'' frizura koja je najpopularnija među Francuskinjama, jeste onaj u kome su šiške kraće u svom centru, a duže sa strane (oblik lepeze).

''Na ovaj način, duži delovi se spajaju sa ostatkom kose dok ona raste (što je jednostavnije i za održavanje), a kraći delovi se vremenom stapaju s obrvama i odaju nonšalantan, a chic look'' objašnjavaju.

Pored fizičkog izgleda, frizura sa šiškama asocira stil Parižanki, lakoću života i slobodu. Uz lepršavu haljinu, pletenu korpu i duge letnje večeri kraj reke, ovaj look učiniće da se osetite mlađim ne samo spolja nego i iznutra. Dodajte na to da je podjednako ikoničan kao i dive koje su ga nosile decenijama nazad - Monica Bellucci, Francoise Hardi, Brigitte Bardot, i mnoge druge.

Što se tiče boje, profesionalni frizeri ističu da je ona podjednako važna kao i adekvatan oblik: ''Važno je da šiške posmatrate kao sastavni deo svoje frizure i povežete ih sa ostatkom kose. Nakon 50-te najbolje bi bilo odraditi balayage tehniku, jer daje mek i ženstven izgled licu. Neka koren bude za nijansu tamniji od dužine''.

Takođe, način na koji ih stilizujete ne smete zanemarivati. Najbolje bi bilo da se šiške suše ''grubo'', naizmeničnim četkanjem u levo, pa u desno, blizu čela. Ono što je neophodno da izbegnete jeste feniranje okruglim četkama prema gore i prema spolja.

Prema tome, ako želite da izgledate mlađe, modernije i svežije, zakažite svoj termin kod frizera i pokažite svoje novo lice!