Da li ste primetili da vas pojačano svrbi teme u poslednje vreme? Ili možda sve češće pronalazite bele tragove na odeći, a toliko brinete o tome da izgledate uredno, stilizovano i stajliš u svakom trenutku?

Ne brinite, prema mišljenju stručnjaka, niste jedini. Naime, stres koji je sve dominantniji u našim životima dovodi do remećenja prirodnog balansa mikrobioma na skalpu, što dovodi do dehidriranosti i iritacije kože. Pored toga, perut može nastati usled sezonskih promena ili fluktuirajućih hormona, što se dodatno pogoršava visokim nivoom šećera u ishrani.

S obzirom na to da negovano teme predstavlja i negovanu kosu, veoma je važno voditi računa o njemu. U nastavku donosimo 7 saveta kako da se rešite peruti.

1. Piling skalpa

Vodite računa o svom skalpu na isti način kao i o koži lica ili tela. Na kraju krajeva, skalp je produžetak čela, tako da nega kože ne bi trebalo da se zaustavi na liniji kose. Redovnim pilingom kože glave izbegavate da mrtve ćelije kože začepljuju pore i da se talože na površini skalpa. Kérastase Symbiose MIKRO-PILING CELLULAIRE je novi piling protiv peruti, koji deluje trenutno već pri prvom nanošenju dok pročišćava i umiruje osetljiv skalp. Predstavlja prvi korak u rutini, a nanosi se na vlažnu kosu pre pranja tako što se umasira na teme i ispere, pružajući automatsko uklanjanje vidljive peruti.

3474637135744_1 (1).jpg
Kerastase 

2. Koristitite adekvatnu, profesionalnu negu

Uz profesionalnu negu protiv peruti, poput Kérastase Symbiose linije, pranje kose je potpuno drugačiji doživljaj. Naime, svaki proizvod iz ove luksuzne linije sadrži salicilnu kiselinu - koja odmah uklanja vidljive mrtve ćelije peruti; bifidus prebiotik – koji pruža hidrataciju i sprečava ponovnu pojavu peruti; pirokton olamin – koji eliminiše neželjene bakterije sa skalpa. Pored moćnog i elegantnog pakovanja, negu odlikuje i jedinstveni miris na bazi mandarine, jasmina i bibera, zbog čega će je obožavati žene od stila. Symbiose linija je prilagođena individualnim potrebama korisnika, te tako u okviru linije nalaze se hidratantna kupka ANTI-PELLICULAIRE za suv skalp i PURETÉ ANTI-PELLICULAIRE pročišćavajuća kupka za mastan skalp, koje predstavljaju drugi korak rutine što podrazumeva da se nanosi na vlažnu kosu, nežno umasira i ispere.

kerastase-symbiose-bain-purete-anti-pelliculaire-250ml.jpg
Kerastase 

3. Koristite proizvode za negu

Treći korak ove rutine podrazumeva nanošenje nege na kosu opranu kupkom i prosušenu peškirom, i ispiranje nakon 2-3 minuta. Symbiose APAISANT ESSENTIEL je umirujuća nega za raščešljavanje kose, a njena nežna formula je posebno dizajnirana za oštećenu vlas sa skalpom koji je sklon perutanju, dajući kosi intenzivnu hidrataciju čineći je sjajnijom i jačom.

kerastase-symbiose-fondant-apaisant-essentiel-200ml.jpg
Kerastase 

4. Povećajte unos cinka

Promena ishrane takođe može da učini čuda kada je u pitanju perut. Istraživanja kažu da je povećanje količine orašastih plodova i semenki u vašoj ishrani efikasan način za povećanje nivoa cinka koji reguliše nivoe androgena u telu (a nizak nivo androgena je povezan sa peruti i usporavanjem rasta kose) . Drugim rečima, što više cinka, manje peruti.

5. Smanjite unos slatke i začinjene hrane

Perut se često pripisuje višku kandida bakterija, a zašećerena i začinjena hrana podstiču njen prekomerni rast. Takođe, šećer crpi vitamin B iz organizma, a koji je neophodan u borbi protiv peruti. Da li smo vas ubedili da konačno smanjite šećer i začine?

6. Hidrirajte dužine

Bogata kremasta teksura Kérastase REVITALISANT ESSENTIEL maske posebno je dizajnirana za oštećenu kosu kojoj vraća hidriranost, mekoću i sjaj dok doprinosi eliminaciji nečistoća peruti. Nanosi se nakon pranja na dužine oprane i prosušene kose, nakon čega se ostavlja da deluje 3-5 minuta i ispira – a možete je koristiti bilo da imate tanju ili deblju vlas.

kerastase-symbiose-masque-revitalisant-essentiel-200ml.jpg
Kerastase 

7. Noćna nega

Period tokom noći je ključan jer se tada ćelije najbrže obnavljaju i tada se zapravo stvara najveća količina peruti.  reguliše brzinu obnavljanja ćelija preko noći tokom 8 sati neprekidnog delovanja protiv peruti. Nanosi se pred spavanje na suvi skalp ili mokar skalp pre sušenja kose, 3 puta nedeljno u periodu od 4 nedelje.

kerastase-symbiose-serum-cellulaire-nuit-anti-pelliculaire-intensif-90ml.jpg
Kerastase