Mnoge dame sa dolaskom u određene godine izbegavaju da se šminkaju sem ukoliko za to nemaju neki razlog. Međutim, činjenica je da makeup nije ograničen samo na one koji su u 20-im, 30-im, ili 40-im. Šminka je za sve, i ne postoji ama baš nijedan razlog da u njoj uživate čak i kada ste u šestoj, sedmoj, osmoj deceniji...

Međutim, ukoliko želite da izgledate sveže, mladoliko i blistavo, neke proizvode bi ipak trebalo da zaboravite u određenim godinama. Uostalom, želite da izgledate kao da ste "on top of the game", a slavni šminkeri su saglasni šta vas može vizelno postariti, a šta podmladiti kada je reč o makeup-u.

Blistava baza je "must"

Da li uopšte treba govoriti koliko je važno da vaša koža bude pripremljena za šminku? Nega je prvi i osnovni korak, što znači - redovno čišćenje kože, piling i hidratacija, hidratacija i hidratacija!

Hidratacija je bitna za podlogu.
Profimedia 

Međutim, umesto teških krema veoma je bitno izabrati lake formule koje su kompatibilne sa šminkom koju koristite.

Takođe, tokom pedesetih prajmer vam je najbolji prijatelj, ali je bitno da izaberete onaj koji najviše odgovara vašem tipu kože.

Ne preterujte sa prekrivanjem

Veoma je bitno da zapamtite da ne postoji magično rešenje za pore, bore i fine linije, te zato ne pokušavajte da ih po svaku cenu prekrijete jer ćete ih tako samo više naglasiti.

Puder je tu da vam ujednači ten, a preporuka je da koristite lagane, hidrantne formule i da ih utapkavate ili vlažnim sunđerom ili kabuki četkama koje će vam dati besprekoran finiš.

Isto važi i za podočnjake, te se ovde posebno savetuje da birate kremaste formule jednu do dve nijanse svetlije od pudera, a ukoliko imate tamne kolutove, spas su kolor korektori.

Koristite toplije tonove

Preporuka je da u poznijim godinama koristite toplije tonove. Ukoliko niste sigurni za nijansu, nećete pogrešiti ukoliko izaberete neku koja je za dva do tri tona tamnija od vaše kože kada je reč o bronzerima, a slično pravilo važi i za pudere.

Preporuka je koristiti bronzere koji su par nijansi topliji od vašeg lica.
Profimedia 

Naime, stručnjaci su saglasni da ukoliko je nijansa pudera suviše matchy-matchy, to može da vas vizuelno postari, te je preporuka da izaberete ton, do dva tamniju i obavzno je dobro izblendate po ušima i vratu.

Konturišite i "podižite" lice suptilno

Kada pređete 50, trebalo bi da zaboravite jaka konturisanja. Suptilno je uvek bolje, i na taj način ćete dobiti podignuto, mlađe lice i željenu blistavost.

Rumenilo umesto na sredinu obraza nanesite na vrh jagodica i izblendajte ka unutra, a preporuka je da birate zagasite tonove tužičaste ili boje kajsije.

Budite razigrani kada je u pitanju šminkanje očiju

Stručnjaci kažu da je cilj da oči "otvorite" jer ćete tako izgledati mlađe. To znači da je prvi korak uvijanje trepavica uvijačem. Sledeći korak je odabir prave maskare koja se ne grudva već lepo ističe trepavice i ne slepljuje ih.

godine nisu prepreka da koristite šminku.
Profimedia 

Kada je reč o ajlajneru, slavni šminkeri kažu da je mit da žene preko 50 ne mogu da koriste crni, već samo braon. Crni ajlajner je klasik, samo treba naći pravi način da ga iscrtate, ali nećete pogrešiti ni ako izaberete kontrasne boje. Takođe, lakši način naglašavanja je i da ajlajner iscrtate kosom četkicom koristeći omiljenu senku. Jedino je preporuka da izbegavate senke sa shimmerom jer može naglasiti bore.

Ne preterujte sa iscrtavanjem obrva

Obrve vam lako mogu postati najbolji prijatelj ili najgori neprijatelj kada pređete pedesetu. Naime, mišljenje da guste obrve daju mladolik izgled nije tek tako nastalo, ali to ne znači da u određenim godinama treba da ih precrtavate po svaku cenu.

Naprotiv! Pokušajte sa što prirodnijim look-om i odložite pincetu. Cilj je sačuvati svaku dlaku, a tanke olovke za obrve kojima možete docrtati dlačice koje nedostaju mogu biti sjajno rešenje.

Balans sa usnama

Sa starenjem usne mogu izgubiti oblik i postati čak i blago asimetrične, što je najlakše ispraviti ukoliko koristite olovku u boji vaših usana. Međutim, izbegavajte grubo oivičavanje i koristite kremaste formule.