Premda su se u Kini koristili već vekovima, rolleri ili valjci od žada za negu kože lica na Zapadu su aktuelni tek poslednjih par godina. I dok neki preispituju radi li se tek o marketinškom triku ovih fotogeničnih pomagala, drugi se kunu u njihovu delotvornost. Šta su zapravo jade rolleri i kako ih koristiti?

Mogu biti izrađeni od žada, rozenkvarca ili ametista, najčešće s jednim širim valjkom i manjim na suprotnom kraju. Veći valjak služi za masažu lica, vrata i dekoltea, dok je manji namenjen području oko očiju i usnica.

profimedia-0656728083.jpg
krolya25 / Alamy / Alamy / Profimedia 

 Znakovi umora, neispavanosti, nezdrave i neredovite prehrane vidljivi su na našoj koži. I premda ne postoji čudotvorno sredstvo koje će ih izbrisati s lica, kozmetički preparati i alati mogu da umanje njihov efekat. Valjci za masažu lica mogu da podstaknu cirkulaciju i limfnu drenažu, opuste mišiće, smanje podbuhlost i vidljivost sitnih bora, te poboljšaju tonus kože.

Kako bi imali efekat, potrebno je da ih koristite redovno, a ako nemate vremena, pokušajte da ih ubacite u rutinu dok gledate film, TV, i sl. 

Najbolje je da ih upotrebljavate nakon nanošenja seruma na čistu kožu, ili dok nosite 'sheet mask' kako bi preparati bolje 'upili'. Kamen je hladan na dodir, pa osvežava i smiruje kožu. Valjati treba od sredine lica prema spolja i prema gore kako bi se dobio efekat liftinga, na svakom delu lica barem po tri puta, ali može i više ako imate volje i vremena. Valjak ne treba pritiskati uz lice već nežno prelaziti preko kože. Nakon korišćenja, važno je očistiti valjak, te se podsetiti da ga upotrebljavate redovno za maksimalan efekat.