I dok se bura oko Netflixovog dokumentarca "Beckham" polako stišava, interesovanje oko svega što Victoria Beckham uradi ili kaže i dalje intrigira svetsku javnost. Ovog puta, fokusirali smo se na beauty aspekat, te pronašli dermatologa koji je zaslužan za negu kože koju praktikuje nekadašnja "Posh". Reč je o Melanie Grant, facial ekspertkinji poznatih ličnosti, koja je nedavno objavila svojevrsni vodič za zdrav izgled, a predgovor je napisala upravo njena klijentkinja Victoria Beckam.

Evo pet najvažnijih insajderskih saveta koje bismo izdvojili kao učinkovite, a (sada) znamo da ih praktikuje i popularna dizajnerka. 

1. Izaberite piling koji odgovara vašem tipu kože

Pravilo broj jedan za zdravu kožu je da je tretirate prema njenom tipu. Piling je ključni deo svake rutine nege kože. „Redovni piling (2 do 3 puta nedeljno) je od suštinskog značaja za održavanje zdrave, funkcionalne barijere kože“, kaže ona. Hemijski pilingi, posebno alfa-hidroksi kiseline (AHA), kao što je glikolna kiselina, odlični su za kombinovanu kožu. Za one koji imaju masni tip kože, fizičke pilinge treba izbegavati. Umesto toga, pokušajte sa blagim hemijskim pilingom, kao što su beta-hidroksi kiseline (BHA), a posebno salicilna kiselina.

2. Izgradite toleranciju na aktivne sastojke

Jedno od Melanijinih uverenja kada je u pitanju nega kože glasi: "Manje je više". „Kada koristimo previše proizvoda ili često prelazimo sa jednog na drugi, možemo oštetiti zaštitnu barijeru kože i njenu antimikrobnu ulogu. Retinoli i kiseline, na primer, mogu izazvati iritaciju kada se koriste zajedno, jer oboje pilinguju kožu."

Sve je pitanje doze: „Iako ohrabrujem upotrebu aktivnih sastojaka, njima se mora pažljivo rukovati. Uvek ih treba unositi u malim dozama, omogućavajući koži da postepeno izgradi toleranciju." Dodajte jedan po jedan aktivni sastojak svojoj rutini nege kože i sačekajte mesec dana (vreme koje je potrebno koži da se prirodno obnovi) pre nego što uvedete druge aktivne proizvode. U početku koristite veoma malu dozu proizvoda, samo jednom ili dva puta nedeljno, pre nego što postepeno pređete na češću upotrebu nakon nekoliko nedelja ili čak meseci.

3. Nosite vitamin C ispod SPF-a

Istraživanja su pokazala da upotreba kreme koja sadrži moćni antioksidans vitamin C znači da je koža dobro zaštićena od oštećenja slobodnih radikala izazvanih UV zracima. Ako postoji jedna tačka u kojoj je Melanie nepokolebljiva, to je važnost korišćenja SPF-a svaki dan, leti i zimi. Hibridni proizvod za šminkanje koji sadrži SPF (često u podlozi) nije dovoljan. "Ako radite samo jednu stvar za svoju kožu, nosite kremu za zaštitu od sunca."

„Koristite kremu za sunčanje koja odgovara vašem tipu kože. Većina tipova kože – uključujući suvu, dehidriranu i sklonu flekama – moći će da toleriše hemijsku formulu, ali mineralne kreme su idealne za osetljivu kožu. Nanesite 15 do 20 minuta pre izlaska i ponovo primenite tokom dana."

4. Vrhunski alat za kućnu lepotu? LED maska

Ako postoji jedan aparat koji Melanie preporučuje za upotrebu kod kuće, to je LED maska. Ona objašnjava: „LED maska pomaže u jačanju sinteze kolagena, hidrataciji, zarastanju kože i smanjenju nesavršenosti. LED terapija čini čuda na svim tipovima kože i problemima.” Investirajte u uređaj dobrog kvaliteta i koristite ga dva do tri puta nedeljno, pored povremenih tretmana u klinici koji koriste moćniju LED mašinu.

Postoje tri tipa LED tretmana: crveno svetlo, belo svetlo i plavo svetlo. Svako svetlo prodire u ten različitom frekvencijom, omogućavajući da se specifični problemi kože ciljaju i leče na različite načine“, objašnjava ona.

5. Krastavac je zaista dobar za područje oko očiju

Nanošenje tankih kriški svežeg krastavca iz frižidera na područje oko očiju je efikasan bakin lek za „izduvavanje i rehidrataciju“ tog područja. Takođe je to jedan vid relaksacije. Ovo će pomoći stezanju krvnih sudova.