Ako imate bilo kakvo znanje o beauty trendovima, onda znate da je retinol sve popularniji skincare sastojak koji može da napravi veliku pozitivnu razliku na koži, ali samo uz pažljivu upotrebu.

Ovaj moćni aktivni sastojak postao je must-have sastojak u svačijoj rutini nege kože. Može se naći u različitim proizvodima kao što su kreme, serumi i ulja, i deluje na različite tipove kože i stanja kože. Možda je najpoznatiji po svom anti-age dejstvu jer deluje na način da ubrzava protok ćelija kože, delujući tako da se brže regeneriše i kao rezultat toga izgleda - bolje. Takođe pomaže u proizvodnji kolagena, reguliše proizvodnju sebuma i usporava starenje ćelija kože.

Reč je o sastojku koji je zapravo derivat vitamina A, koji naše telo ne proizvodi, pa ga unosimo suplementima, odnosno ishranom i negom kože. Mnogi primećuju učinak retinola na hiperpigmentaciju i bore, a deluje i na akne. Međutim, iskustvo korišćenja retinola je veoma individualno, pa osluškujte svoju kožu i prilagodite se onome što vidite. Važno je zapamtiti da će efekti retinola biti vidljivi kroz vreme, što znači da je potrebno strpljenje. 

Kako se koristi?

Preporučuje se da počnete da koristite retinol kada primetite prve znake starenja, odnosno prve bore. Ako se još niste susreli sa ovim sastojkom, retinol treba bez izuzetka treba uvoditi - postepeno. Ukoliko odmah počnete sa većim procentrom retinola ili povećanom dozom rezultiraće se suprotnim efektom. U ovom slučaju, koža će početi preterano da se ljušti i da reaguje crvenilom i iritacijom. U startu će biti dovoljno jednom nedeljno, a zatim ga postepeno uvodite u rutinu svaka dva dana. Takođe, zbog svoje fotosenzitivnosti, retinol se koristi uglavnom u noćnoj rutini, a nanosi se u maloj količini na očišćeno lice i vrat. Ne treba ga kombinovati sa drugim aktivnim sastojcima, pa se uz retinol držite hranljivih i hidratantnih proizvoda, a tokom dana obavezno koristite SPF.

Najbolje formule sa retinolom danas su inovativne i deluju tako što postepeno oslobađaju aktivne sastojke, što smanjuje mogućnost iritacije. Ovo su neki od proizvoda sa dobrim recenzijama koje biste možda želeli da isprobate!

The Ordinary Granactive Retinoid Serum 2 in Squalane

Ovaj serum je fina kiselina retinola u bočici. Do sada smo ispraznili već 2 bočice, a ono zbog čega ga naročito volimo jeste činjenica da se nismo susreli sa iritacijama na ovaj proizvod. Prijatan je na licu, lagane, vodene teksture.

The Ordinary serum sa retinolom.
The Ordinary 

Elizabeth Arden Retinol Ceramide Capsules Line Erasing Night Serum

Zbog činjenice da je retinol izuzetno osetljiv na svetlost i vazduh, Elizabeth Arden se opredelio za pakovanje u kapsulama kako bi se zadržala svetlost, vazduh i potencija. S tim u vezi, garantuju da je retinol u njihovim kapsulama 76% jači od nekapsuliranog retinola. Zbog toga, ovaj serum preporučujemo onima koji već neko vreme u svojoj rutini koriste retinol.

Elizabeth Arden serum sa retinolom.
Elizabeth Arden 

CeraVe Resurfacing Retinol Serum with Ceramides and Niacinamide

CeraVe retinol serum je dizajniran da smanji pojavu tragova nakon akni pilingom i posvetljivanjem kože, istovremeno štiteći prirodnu barijeru kože. Pogodna nega za kožu sklonu flekama, osetljivu i mlađu kožu.

CeraVe.
cerave 

La Roche Posay Retinol B3 Anti-ageing Serum

Regenerišući obnavljajući koncentrat koji deluje protiv dubokih bora, neujednačenog tena, fotostarenja. Sjajna vest je što je pogodan i za osetljivu kožu. Hidratantni fluid, poseduje svilenkast završni sloj bez lepljenja.

La Roche Posay.
La Roche-Posay