Vreme pripreme kože za sunce i najtoplije godišnje doba već je odavno počelo, posebno kada ulazimo u mesec jun. Kada je u pitanju nega kože, sveti gral za sunčane dane je SPF.  Krema sa zaštitnim faktorom je apsolutna obaveza u nezi kože i korak koji ne bi trebalo da preskočite kada su u pitanju letnji meseci (mada, ne samo tada).

Ista stvar važi i za kožu tela dok se sunčate na plaži. Dok uživamo u odmoru, najmanje što želimo je da osetimo bol od opekotina od preteranog izlaganja suncu. Iako mnogi i dalje ne izbegavaju najjače sunce i provode vreme na plaži kada je najopasnije po našu kožu, postoji nekoliko uobičajenih grešaka koje većina ljudi pravi i zbog kojih žale. Izdvojili smo pet najvažnijih - na koje bi trebalo da obratite pažnju ovog leta pri koriščenju kreme za zaštitu od sunca!

Nanošenje kreme

Iako imamo naviku da kremu za sunčanje nanesemo neposredno pre izlaska iz kuće, zapravo bi je trebalo naneti na kožu najmanje 30 minuta pre izlaganja suncu kako bi se sastojci aktivirali. Takođe, jedna aplikacija nije dovoljna. Ako ste ceo dan na suncu, krema sa SPF-om može da vas štiti najviše dva sata nakon nanošenja.

profimedia-0875312435.jpg
Chris Colls/Courtesy Anine Bing / MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Količina kreme

Stručnjaci kažu da je optimalna količina kreme za sunčanje ona koja odgovara količini od 2 mg na svakom kvadratnom centimetru kože. Jednostavnije rečeno, preporučena količina je, na primer, jedan prst kreme za lice i dva prsta za ostatak svakog dela tela.

Ovo su odabranih 7 krema za ruke koje daju najbolju zaštitu i negu u hladnom zimskom periodu.
Unsplash/Nati Melnychuk 

Skladištenje kreme

Kremu ne treba ostavljati na toplom mestu jer sastojci mogu izgubiti na efikasnosti. Dakle, premestite ga u hlad tokom sunčanja.

Zanemarivanje usana

Usne su zapravo sklonije opekotinama od drugih delova tela zbog jedinstvene i osetljive prirode kože na ovom delu. Usne imaju tanji sloj kože i vrlo malo melanina, koji je prirodna zaštita od UV zraka.

Ne koristite je u oblačnim danima

Leti je sunce toliko jako da je preko potrebno i obavezno koristiti kremu za sunčanje čak i u oblačnim danima. Naime, kroz oblake može prodreti i do 80 odsto UV zraka.

 Izvor: Storybook