Iako je izbegavanje sunca između 11 i 15 sati najbolja odluka za zdravlje kože, pravilan odabir namirnica takođe može pomoći u njenoj zaštiti, tvrde stručnjaci za Daily Mail.

- Studije pokazuju da neke namirnice deluju kao umerena zaštita, iako se ne treba oslanjati isključivo na prehranu da nas štiti od UVA i UVB zračenja - kaže Nina Goad iz britanskog Udruženja dermatologa.

Tako tamna čokolada može delovati poput kreme za sunčanje s manjim zaštitnim faktorom, pokazala je studija Univerziteta u Londonu. Prema njemu, 20 grama tamne čokolade s visokim procentom kakaa svaki dan u periodu od tri meseca udvostručuje vreme koje odrasli mogu provesti na suncu pre nego im kože pocrveni, otkrili su naučnici. Za taj efekat zaslužni su antioksidansi, koji se u toj meri ne nalaze u mlečnoj čokoladi, zbog čega ona ne povećava zaštitu od sunca.

Paradajz pruža najveću pomoć

Ovo povrće svoju crvenu boju duguje likopenu, antioksidansu koji kožu čini otpornijom na sunčeve zrake. Tako su ljudi koji svaki dan jedu paradajz do 33 posto otporniji na nastanak opekotina naspram onih koji ih ne jedu. Naučnici su takođe utvrdili da prehrana bogata paradajzom povećava nivo prokolagena u telu, čiji manjak uzrokuje prevremeno starenje kože, gubitak elastičnosti i bore. Konzerviran i kuvan paradajz sadrži još više likopena nego svež, a i bolje se apsorbiraju u telu. Druge namirnice bogate likopenom su grejp i lubenica.

Narandžasta superhrana

Povrće i voće narandžaste boje, poput šargarepe, pomorandže, manga, dinje i marelice bogati su betakarotenom, a ako ih se redovno konzumirate barem deset nedelja pre izlaganja suncu, umanjićete alergiju na sunce. Ove namirnice štite i od opekotina, pokazala je jedna nemačka studija, a osim njih, betakarotenom je bogato i zeleno lisnato povrće poput spanaća i salate, ali i brokolija.

Dodatak vitamina C i E

Vitamini C i E su uz betakaroten najveći zaštitnici kože od bora i ostalih znakova prekomernog izlaganja suncu. Dobar izvor su citrusi, bobičasto voće, paprika, kivi, avokado, orašasti plodovi i razne semenke. Maslinovo ulje takođe je bogato vitaminom E i idealan je preliv za letnje salate koji štite kožu iznutra.