Na putu

Sezona godišnjih odmora i putovanja uveliko je počela, međutim, put često može da bude naporan i neprijatan. Vozovi, avioni, autobusi, automobili, vremenske i temperaturne razlike nisu prijatelji naše kože. Tu su još i suv vazduh, prljavština i još mnogo drugih stvari koje negativno utiču na nju. Evo nekoliko korisnih saveta kako da se pripremite za put, izbegnete moguće neprijatnosti i izgledate zanosno u bilo kom prevoznom sredstvu.

Top-saveti za putovanje

• Izbegavajte slane užine. So iz grickalica poput čipsa i kikirikija može da prouzrokuje zadržavanje vode u organizmu i nadutost očnih kapaka. Umesto toga opredelite se za neko voće.

• Nanesite kremu koja sadrži zaštitni faktor. UV zraci prodiru i kroz prozore i zbog toga je veoma bitno da zaštitite delove tela koji su izloženi suncu, naročito lice. Ovo je pogotovo važno ako putujete avionom, jer su na visini sunčevi zraci još jači.

• Pojačavajte telesnu cirkulaciju tako što ćete se povremeno istezati i masirati udove. Snažno utrljajte hidrantni losion u stopala i listove. Tako ćete podstaći cirkulaciju, ali i nivo hidriranosti kože.

• Dehidratacija je jedna od glavnih posledica promene vremenskih zona ako idete na dalji put. Pijte najmanje 235 ml tečnosti na svaka dva sata. Takođe povećajte unos vode, a smanjite unos soli, kofeina i alkohola. Na taj način izbeći ćete dehidrataciju tela i kože.

• U toku putovanja (naročito u avionu, zbog suvog vazduha pod pritiskom), koža gubi vlažnost i može doći do iritacije. Da biste to sprečili, stvorite zaštitnu barijeru tako što ćete koristiti kremu koja sadrži shea butter.

• Povremeno tokom puta prskajte lice hidrirajućim sprejom na bazi termalne vode. Tako ćete se osvežiti, ali i održavati vlažnost kože.

• Ponesite jastuče na naduvavanje ako idete na neki duži put. To će vam pomoći da se udobno namestite, odspavate i povratite svežinu.

• Što se tiče šminke, izbegavajte teške tečne pudere jer mogu dodatno isušiti kožu. Koristite laganu hidrantnu toniranu kremu koja će pokriti nedostatke, ali će ujedno dati vlažnost vašoj koži lica.

• U toku putovanja, najčešće zbog velikih vrućina, može doći do pojačanog znojenja, stoga pri ruci imajte i neki antiperspirant.

Na plaži

Jedno od najvećih zadovoljstava u životu jeste to da osetite sunce na koži i pesak među prstima. Međutim, ako niste pripremljeni, to zadovoljstvo može vas skupo koštati. Koži, ali i kosi koja je izgorela na suncu potrebno je mnogo vremena da se obnovi i povrati izgubljeni sjaj. Evo nekoliko saveta kako da izbegnete moguću štetu.

Top-saveti za dan na suncu:

• Neophodno je investirati u dobru zaštitu od sunca, ali oznake na proizvodima često umeju da zbune. SPF (sun protection factor) najčešće se odnosi na zaštitu od UVB zraka, onih koji su odgovorni za gorenje kože. Međutim, ti proizvodi ne garantuju zaštitu od UVA zraka, koji izazivaju dubinska oštećenja i prevremeno starenje kože. Neophodno je da pronađete proizvod na kojem je zaokružen UVA logo, što upućuje na to da sadrži i ove filtere.

• Ako imate osetljivu kožu, potrebne su vam kreme koje sadrže titanijum-dioksid ili cink. Za razliku od proizvoda čiji sadržaj koža upija, kreme sa ovim sastojcima zadržavaju se na površini kože i odbijaju sunčeve zrake.

• Nijedna zaštitna krema ne može u potpunosti da vas sačuva od štetnog uticaja sunca (najviši faktor zaštite je SPF 50, koji zaustavlja 98% sunčevih zraka). Stoga je veoma važno da kreme nanosite učestalo.

• Namažite zaštitnu kremu bar petnaest minuta pre nego što izađete na sunce, kako bi koža u potpunosti upila sve sastojke. Nanosite kremu u debelom sloju da biste postigli maksimalnu zaštitu.

• Na svaka dva sata, kao i svaki put nakon brisanja kože peškirom, namažite zaštitni preparat. Neophodno je da vam koža bude suva prilikom nanošenja kreme jer većina proizvoda za zaštitu od sunca sadrži ulja koje vlažna koža teško upija.

• Zaštitite kosu od sunca tako što ćete na nju naneti proizvode sa UV filterima. Ovo će sprečiti da vam boja izbledi, a vlas se osuši i dobije izgled slame. Takođe, pre nego što uđete u more ili bazen, pokvasite kosu čistom vodom kako biste je maksimalno zaštitili od hlora i soli. Isperite kosu i nakon izlaska iz vode.

• Šminku svedite na minimum. Jaka sunčeva svetlost učiniće da ona na vašem licu izgleda preteško. Sve što vam je potrebno jeste lagana podloga, malo vodootporne maskare, bronzer na obrazima i sjaj na usnama.