Priprema kože

Prvo piling...

Uradite piling kože kako biste uklonili sve mrtve ćelije sa njene površine. Time ćete obezbediti glatku podlogu za nanošenje preparata za samopotamnjivanje. Ukoliko to ne uradite, preparat će se zadržati na suvim, mrtvim ćelijama, zbog čega koža može delovati šareno, a boja će brzo izbledeti.

Šta koristiti?

Najefikasniji piling je krema sa granulama. Ona omogućava da dobro istretirate čitavu površinu kože, a posebno se fokusirajte na grube delove, poput laktova i kolena. Radite piling jednom ili dva puta nedeljno kako bi vam koža uvek bila mekana i sjajna, bez obzira na to da li ćete nanositi kremu za samopotamnjivanje ili ne. Lagano utrljajte piling kružnim pokretima na čitavo telo. Da bi tretman bio efikasniji, nanesite ga na suvu kožu.

Hidratacija...

Hidrantnu kremu nanesite samo na lice i suve delove tela. Ona se ponaša kao blaga barijera kremi za samopotamnjivanje. Nanesite je na suve površine, kao što su laktovi, kolena, šake i stopala, kako biste izbegli stvaranje tamnih fleka. Za pripremu kože lica koristite blago sredstvo za piling. Nakon toga nanesite hidrantnu kremu ako želite da vam na  licu bude nešto svetlija boja u odnosu na telo, tj. ako želite prirodniji izgled. Očistite obrve tupferom, a duž linije kose nanesite vazelin ili ekstrahidrirajuću kremu da ne bi bilo razlike u boji.

ELLE savet: Izdepilirajte se najmanje dvadeset četiri sata pre tretmana samopotamnjivanja. To će dodatno pripremiti kožu za tretman.

Dobra organizacija

Ovaj tretman obavljajte u kupatilu kako biste mogli da operete ruke više puta u toku procesa. Pripremite i tupfere koje ćete koristiti tokom nanošenja preparata.
Kada nanosite kremu ili prskate sprej za samopotamnjivanje, nosite hirurške rukavice. Time ćete sprečiti da vam koža na dlanovima ili oko zglobova poprimi narandžastu boju. Ako ste se opredelili za tečno sredstvo za samopotamnjivanje, koristite sunđer kojim ćete ravnomernije naneti preparat.
Savršeno nanošenje

Noge i stopala

Oslonite se jednom nogom na ivicu kade i nanesite preparat dugim potezima utrljavajući ga od članka ka kuku. Kada koža dobro upije preparat, počnite da ga utrljavate i na stopala. Operite ruke i onda upotrebite jedan od tupfera da biste skinuli ostatke kreme sa prstiju stopala, peta, članaka i kolena. Preparati za samopotamnjivanje obično se zadržavaju na ovim površinama, što može da oda da vaš preplanuli ten nije realan, pravi. Isto ponovite sa drugom nogom i stopalom. Kada nanosite preparat na delove tela gde je koža suva (kolena, laktovi, zglobovi), razblažite ga kako biste dobili prirodniju boju. Pomešajte 50% kreme za samopotamnjivanje i 50% vašeg omiljenog hidrantnog losiona za telo da ne biste razmišljali o flekama.

Telo

Nanesite preparat na grudi i stomak velikim kružnim pokretima šireći ih u stranu tako da obuhvatite i struk. Operite ruke.

Leđa

Da biste ravnomerno naneli preparat na leđa, biće vam potrebno malo veštine. Kako biste sebi olakšali posao, upotrebite sunđer sa drškom. Tako ćete uspeti da dohvatite nepristupačne delove leđa.

Ruke i šake

Pre nego što počnete sa tretmanom, natopite sunđer ili peškir vodom u koju ste prethodno dodali dosta sapuna. Ostavite ga na stranu. Nanesite preparat na jednu ruku, od zgloba do ramena, utrljavajući ga kružnim pokretima. Utrljajte malu količinu preparata i preko gornjeg dela šake vodeći računa o tome da vam prsti budu rašireni. Pripremljenim sunđerom ili peškirom očistite dlan kojim ste nanosili preparat. Ponovite postupak i sa drugom rukom i šakom.

Lice

Sklonite kosu sa lica i nanesite preparat za samopotamnjivanje kružnim pokretima od linije kose na celo lice, vrat i dekolte, izbegavajući obrve. Nanesite tanak sloj preparata i na uši. Obrišite tupferom obrve i predeo oko linije kose. Koristite poseban preparat za samopotamnjivanje lica jer je nežniji i više hidrira kožu. Ne zaboravite da operete ruke. Mnogo je bolje da na lice redovno nanosite manje količine preparata za samopotamnjivanje nego da odjednom pokušate da dobijete preplanulu boju. Tako ćete izbeći moguće greške. Takođe, ako imate mitesere, morate znati da oni nakon tretmana mogu potamneti.

ELLE savet: Nakon nanošenja uklonite višak preparata sa ruku, prstiju i noktiju. Nanesite malo hidrantne kreme na zglobove da biste ujednačili boju.

Dugotrajan ten

Hidrirajte, hidrirajte, hidrirajte!

Većina preparata za samopotamnjivanje sadrži sastojke koji isušuju kožu. Zbog toga je veoma bitno da svakodnevno nanosite hidrantne kreme koje će očuvati vlažnost kože, a samim tim boja će biti postojanija.

ELLE savet: Pošto ste naneli preparat za samopotamnjivanje, sačekajte najmanje petnaest minuta pre nego što se obučete i izbegavajte usku odeću. Da bi se ten potpuno razvio, potrebno je šest do osam sati, pa se za to vreme ne preporučuje tuširanje. Brijanje i depilaciju odložite za dvadeset četiri sata.

Kako da popravite greške?

Ako vam je ten na nekim mestima tamniji, pokvasite ivicu starog peškira i nežno protrljajte tu površinu. Dodajte malo pilinga, koji će pomoći da se boja ujednači.

Kako da dobijete preplanuli ten pomoću šminke?

Počnite sa dobro pripremljenom podlogom. Izaberite toniranu hidrantnu kremu koja je za nijansu tamnija od vašeg prirodnog tena i nanesite je na celo lice. Zatim uzmite bronzani puder u prahu i širokom četkom nanesite ga na obraze, duž nosa, od linije kose, preko čela, sve do vrata.

Ako imate suvu kožu, možete da koristite i tečni bronzer. Na jagodice dodajte malo pink ili rumenila boje breskve. Oči ne treba mnogo naglašavati. Dovoljno je da na podočnjake nanesete korektor, a zatim četkicom za senku nanesete malo bronzera na kapke. Završite sa hajlajterom ispod obrva.