Merite se jednom dnevno

Neke studije pokazuje da svakodnevno merenje može da bude tajna zdravog mršavljenja. Razlog: što češće pratite svoje rezultate, svesniji ćete postati toga šta tačno uzrokuje gojenje. Uvek se merite čim ustanete, pre doručka.

Ograničite gledanje televizije do 2 sata dnevno

Istraživanje je pokazalo da osobe koje gledaju tv više od dva sata dnevno unose u sebe 7% više kalorija i slatkih zalogaja od onih koji to rade oko jedan sat dnevno. Umesto da gledate tv, počnite da radite nešto drugo ili odredite tačno šta ćete gledati na televiziji.

Nazovite prijatelja 3 puta nedeljno

Dugoročna mršavljenja zahtijevaju podršku – kaže Marion Franz, nutricionistkinja. Naime, jedno istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su imali podršku i susretali se s ljudima sličnih problema uspevali više i brže da smršaju. Predlog: najavite svoj program mršavljenja prijateljima tako da vam mogu pružiti podršku.

Jedite 4 gr hranljivih vlakana u svakom obroku

Stručnjaci vide brojne mehanizme preko kojih vlakna podstiču mršavljenje. Moguće je da će to usporiti proces hranjenja i da zahteva više žvakanja, ali i ubrzava probavu i smanjuje apetit.

Napravite 5.000 koraka više dnevno

Pet hiljada koraka možete da postignete tako što ćete ići peške na posao, vežbati, raditi po kući. To će vam doneti mnoge i odlične zdravstvene benefite. Samo hodanje pomaže u regulaciji masnoće i smanjuje protisak. Probajte.

Pratite šta jedete i vežbajte bar malo 6 dana nedeljno

Praćenjem svoje ishrane i aktivnosti znaćete koliko ste tačno nedeljno izgubili kilograma. Pokušajte barem jednu nedelju da beležite sve šta radite i jedete. Takođe, jedan dan u nedelji neka bude vaš – jedite šta vam želite, a onda se vratite na pravi put.

Spavajte minimum sedam sati

Istraživanje pokazuje da bi manjak sna takođe mogao da bude uzrok viška kilograma pa se potrudite da kontrolišete vreme spavanja i naviknite se na to da odlazite rano na spavanje (između 22 i 24h), i u isto vreme svaki dan, a tako se i budite.

Pijte 8 časa vode dnevno

Voda ne služi samo da ugasi žeđ, već je i velika stavka kada se radi o ubrzavanju metabolizma. To su potvrdila i istraživanja u Nemačkoj. "Kod pitke vode nema kalorija, za razliku od sokova gde se kalorija talože i zadržavaju u telu", kaže istraživač Michael Boschmann sa Univerziteta medicine u Berlinu.

Držite se osmosatnog radnog vremena

Nedostatak vremena za pravilnu ishranu i vežbanje čest je razlog gojaznosti i viška kilograma, kao i stres koji ima direktan uticaj na debljanje. Postavite čvrste granice vašem radnom danu, tako da kasnije imate vremena i za svoje slobodne aktivnosti. To će vam doneti produktivnost u svemu.

Šećer i ugljeni hidrati

Pripazite koliko šećera i ugljenih hidrata unosite u svoje telo. Čitajte etikete na proizvodima i pazite šta kupujete. Izbegavajte sokove.

izvor:žena.hr