Ideal lepote kroz istoriju znatno se menjao. Glavni znak ženskle lepote nekada su bile obline, jer su označavale ideal ženske lepote u vidu znakova plodnosti, dok mi se danas ovakav oblik tela smatrao na 

Sa promenama ideala lepote na površinu uvek isplivaju i nove promoterke trendova lepote.

Ashley Graham osoba je koja ruši tabue. Ona je prvi plus size model koji je krasio naslovnicu magazina Sports Illustrated u bikini izdanju, akonstantno se zalaže za prihvaćanje zdravih ženskih oblina i nestandardnih veličina.

Dok je  Cheryl Teigs, 68-godišnji bivši model, izjavila kako ne voli govoriti o plus size modelima sa privlačnim i pozitivnim prizvukom, jer smatra da bi svačii struk trebao biti manji do 90 centimetara. Ona takođe tvrdi da je ovo izjavio čuveni dr. Oz, te se ona toga prodržava.

Smatra i kako plus size modeli nisu zdravi, ali da Ashley svakkao ima predivno lice, no da njena težina na duge staze nije zdrava. 

Nutricionist Nataše Šoštarić, sa druge strane tvrdi kako telesna građa i težina zavise od niza činilaca, potut visine i genetskog nasleđa. Navodi i kako je podjednako pogrešno isticati ideal tela koji je pothranjen, kao i onaj koji je znatno uhranjen.

Naglasila je i to da je svaka osoba jedinstvena, te da bismosa tim na umu trebali prihvatiti sopstveno telo, a zdravu telesnu težinu regulisati uvođenjem pravilne ishrane i redovnih fizičkih aktivnosti, te se osvrnula i na rastući trend plus size žena i devojaka.

foto: Instagram/theashleygraham

Pročitajte na drugoj strani ostatak teksta....

PageBreak

"Kao odgovor na kult mršavosti, žene širom sveta počele su promovisati prihvaćanje ekstremne preuhranjenosti kao jednako zdrave opcije, ali zabrinjavajuće je što neke ne primenjuju ni pravilinu ishranu, niti se bave telesnom aktivnošću. Baš suprotno, hrane svoje telo nepoželjnim namirnicama u odabrale su lakšu opciju od promene načina života. Ni jedan ekstrem nije poželjan, te je preterana uhranjenost, opaasna koliko i neuhranjenost", objašnjava Nataša.

foto: Instagram/bonjourclem

Što se konkretnog slučaja tiče, nutricionistkinja objašnjava da ukoliko promatramo plus size modele sliče težine i konstitucije kakvu ima Ashley Graham, mogli bismo reći da one svojim proporcijama pripadaju skupu osoba sa prekomernom težinom, a ne onima koje boluju od gojaznosti.  No ne bi li se ovo tačno utvrdilo, potrebno je proveriti koliki je postotak masnoća u njihovo telu.

"Plus size model od 90 kilograma koji ima visinu 175 santimetara (BMI 29) pripada gornjoj granici indeksa telesne mase za prekomjernu telesnu masu. Isto tako, standardni model od 50 kilograma i visine od 175 santimetara (BMI 16) pripada donjoj granici pothranjenosti", kaže Nataša.

foto: Instagram/iamiskra

Na kraju zaključujemo kako je potopuno pogrešno procenjivati zdravlje neke osobe na osnovu njihvog izgleda. Trebamo prihvatiti raznolikost u kom god obliku one bile, jer činjenica je da nismo svi isti, niti da tome trebamo težiti. Oblik tela i veličine oblina nikako ne biti merilo za to da li je neko gojazan ili nije, to se zaključuje na osnovu drugih parametara.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/