Znate da mozak može da procesuira 60 hiljada puta brže slike od reči? Zato, kada listamo časopise prva stvar koju zapazimo su modeli, manekenke, super našminkana lica bez trunke nedostataka? Ali zapravo šta se dešava iza kulisa? Zašto svi trčimo da izgledamo kao mršavica sa naslovne strane i zašto skoro pa nema drugačijih modela? Nego, su svi tako "savršeni"...

Rediteljka i producentkinja Jenny McQuaile bavila se odgovorima na ova pitanja i pokušala da kroz dokumetarac Straight/Curve objasni kako može da dođe do pozitivnih promena u modnoj i beauty industriji. Odgovore su davali modno upućeni i osvešćeni ljudi - Iskra Lawrence, Tim Gunn, Tess Holiday i Philomena Kwao:

"U filmu istražujem šta zapravo stoji na putu raznolikosti i inkluzije u modnoj industirji i medijima. Odgovor je veoma složen i višestran, a dokumentarac takođe pokreće pitanje javnog zdravlja, društvenih normi, kao obrazovanja i upućenosti."

Angažovano ostvarenje se ne bavi samo ličnostima iz modne industrije, kaže McQuaile.

"Čak i ako vas ne zanima moda, ne možete ignorisati činjenice i osnovne uzroke negativne slike o telu. Bitan segment filma je taj kada tinejdžerke govore o imidžu, kada kažu da se osećaju užasno- to jednostavno ne možete ignorisati. Nadam se da će Straight/Curve otvoriti dijalog i da nije u redu to što mladi osećaju da ne mogu ništa da učine ili da ostvare svoje snove zbog izgleda. To je pogrešno i moramo učiniti nešto u vezi toga", kaže rediteljka.

Javnost će moći da pogleda film do kraja juna, a do tad pogledajte trejler. 

Straight/Curve Trailer from Jenny McQuaile on Vimeo.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/