Iznenađujuće (eko)vesti stižu nam iz beauty sveta! Počevši od 17. oktobra, na snagu je stupilo ograničenje Evropske komisije za mikroplastiku, koje je zabranilo prodaju mikroplastike u potrošačkim proizvodima, uključujući one koji se koriste u kozmetici i deterdžentima. Cilj je pronaći ekološki prihvatljivije alternative mikroplastici kako bi se smanjilo zagađenje okeana. Ograničenje je deo Zelenog dogovora EU koji ima za cilj da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent na svetu do 2050. godine.

Međutim, to ne znači da su sve vrste šljokica zabranjene. Reč je o plastičnim šljokicama, poput onih koje biste kupili za dekoraciju nekog predmeta ili upotrebu na licu:„U pitanju su samo određene vrste i upotrebe šljokica, u zavisnosti od toga od čega su šljokice napravljene, za šta se koriste i da li su labave ili pričvršćene za neki predmet“, saopštila je Evropska komisija.

Zabrana je u početku izazvala paniku u beauty svetu, što je dovelo do naglog porasta prodaje šljokica u Evropi. Međutim, šljokičavi proizvodi još uvek su dostupni, pod određenim pravilima. Na primer, šljokice napravljene od biorazgradivih, prirodnih materijala su dozvoljene, kao i šljokice napravljene od „neorganskih“ materijala kao što su metal i staklo. 

Šljokice zabranjene u kozmetici i make up proizvodima u Evropi
unsplash / vanesa papucikova 

Međutim, vredi napomenuti da na osnovu izveštaja kompanije Allure i studije objavljene u časopisu Journal of Hazardous Materials, možda ne postoji takva stvar kao što je "biorazgradivi" ili "ekološki" sjaj: "Čak i kada se šljokice prave od biljne ili sintetičke celuloze, „moraju da budu umotane u druge materijale  – a to su skoro uvek aluminijum i plastični polimerni film“, rekla je Lisa Erdle, menadžerka u neprofitnoj organizaciji fokusiranoj na smanjenje zagađenja plastikom.

Ali, zar ova zabrana ne stvara mnogo otpada? Dobra vest je da EU ne uslovljava trgovce da odbace svoje zalihe šljokica. Proizvodi koji su već na tržištu mogu nastaviti da se prodaju do isteka zaliha, uz uslov - da bi se i dalje prodavali, proizvodi za šminku, usne i nokte moraju da imaju oznaku koja označava da sadrže mikroplastiku.

Šljokice su dugo bili goruća tema u razgovorima o mikroplastici. U 2015. godini, FDA je zabranila upotrebu mikroplastičnih perli u sredstvima za čišćenje, pilingu i pastama za zube u nastojanju da smanji zagađenje vode, a šljokice su bile sledeće na listi. „Posle jedne upotrebe ovakvog proizvoda, hiljade [komada šljokica] mogu proći u vodu ili tlo i akumulirati se u okolini“, rekla je za Meral Iurtsever, vanredni profesor ekološkog inženjerstva na Univerzitetu Sakaria.