Većina koja počne da se bavi svojim telom od samog starta očekuje dobar tonus mišića.

Ali pored toga, bitno je da telo bude i izgleda zdravo.

Zato donosimo 5 realnih saveta sa kojima ćete to sigurno postići i kojih se prilikom svakog treninga morate pridržavati.

(Nema boljih vežbi za celo telo od ovih ali moraju da se rade pravilno: Set čučnjeva za početnike)

Koncentracija

Važno je da kada radite određenu skupinu mišića budete skoncentrirani na to što radite.

Kada želite da poradite na masi, morate da uključite puno stabilizatora, ali kada je u pitanju tonusu onda morate da radite vežbe koje su više koncentrisane. Dakle, ne morate da radite sa velikim težinama već koristite svoje telo kao teg. Uvek forsirajte određenu skupinu mišića i budite svesni koji deo tela tim vežbama želite da oblikujete.

(Oblikujte zadnjicu u jednom potezu)

Veći broj ponavljanja

Svaku vežbu je potrebno izvesti minimum u 15 do 20 ponavljanja u jednom setu.

Kod izvođenja vežbi koje imaju dosta ponavljanja nije vam potrebno preveliko opterećenje jer će vam već nakon nekog vremena biti teško izvoditi samu vežbu, a dodatna opterećenja bi dovela do nepravilnog izvođenja.

Stoga, čučnjeve i iskorake za početak izvodite bez ikakvog opterećenja a ako nakon nekog vremena ipak osetite da vam je to postalo prelagano, možete dodati dodatnu težinu na svoju.

Raznovrsnost vežbi

Čak ako ste se odlučili da radite i skoncentrišete se na samo jednu skupinu mišića, morate stalno menjati vežbe koje izvodite. Ono što svi treba da imaju na umu jeste da mišići pamte i da se nakon nekog vremena naviknu na određeni pokret koji s vremenom prestaje da ima efekat.

Osim toga, svaki dan treba tretirati druga grupu mišića. Većina napravi grešku kada svu pažnju usmere ka jednom delu tela, koje se nakon nekog vremena može preforsirati. Zato, svaki dan radite drugu grupu mišića, a kada ipak odlučite da forsirate jednu skupinu mišića stalno menjajte vežbe tokom treninga.

Kardio trening

Tokom velikog stresa mišiće je potrebno istezati.

Istezanje povećava dotok krvi u mišiće i čini ih elastičnima. Barem dva puta nedeljno uključite individualne kardio vežbe i vežbe istezanja.

Kardio će vam pomoći u sagorevanju suvišnih kilograma, a istezanje će mišićima dati lep oblik. Kardio treninzi najefikasniji su u oblikovanju tela jer sagorevanjem velikog broja kalorija i kilograma daju prostor formiranju mišića.

"Drop-sets"

Ova metoda koristi se kako bi se maksimalno umorili sami mišići. Tu već možete uključiti opremu i tegiće u svoju vežbu. No, umesto da krenete od manjih težina ka većim, krenućete od velikih težina ka manjim. Dakle ne 5-10-15-20, nego 20-15-10-5. Tako će telo odmah osetiti veliki napor i brže će sagorevati kalorije. Naravno, ovo ćete u početku raditi sa vašim trenerom, jer će on najbolje proceniti koju metodu je najbolje izvoditi u skladu sa onim što želite. 

Priredila: Teodora Bogdanović 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/