Čaj sam po sebi, lagana je tečnost visoke nutritivne vrednosti. Ako se tome doda svojstvo podsticanja osećaja sitosti i posledično, oskudniji unos hrane, čaj se može posmatrati i kao sredstvo za mršavljenje. Da li znate koji su čajevi najbolji saveznici u postizanju vitke linije?

Biljni čajevi se od pamtiveka koriste za lečenje, čišćenje i poboljšanje rada organizma.

Ipak, biljni čajevi su, po pravilu, odlični saveznici u borbi protiv suvišnih kilograma i toksina uzrokovanih preteranim uživanjem (prazničnim) u hrani. Čajevi su, uopšte, važan izvor polifenola, vitamina, minerala, aminokiselina i preko 400 drugih blagotvornih sastojaka od kojih mnogi podstiču metabolizam.

(Čaj od samo tri sastojka koji pomaže pri mršavljenju i detoksikaciji organizma)

Među stotinu različitih vrsta čajnih napitaka, izdvajamo 5 "veličanstvenih" čajeva čije vam lagano ispijanje može pomoći u lakšem savladavanju neželjenih kilograma.

(Čaj koji će vam pomoći da konačno ostavite cigare)

Zeleni čaj

Zeleni čaj je superheroj u borbi protiv suvišnih kilograma i čišćenju organizma.

Kako bi se proizveo zeleni čaj, sveže ubrani listovi se brzo pare da bi se inaktivirali enzimi i na taj način sprečila fermentacija. Upravo zbog te minimalne obrade zeleni čaj sadrži velike količine farmakološki aktivnih sastojaka polifenola - katehina koji podstiču gubitak telesne mase, ali i blagotvorno deluju na celokupno zdravlje.

Najznačajniji katehin zelenog čaja naziva se (-)-epigalokatehin-3-galat (EGCG) i upravo je on zaslužan za manji opseg struka konzumenata ovog izvrsnog napitka. Naime, EGCG povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Takođe, EGCG stimuliše oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva.

Dodatno, čak i pri ishrani koja obiluje mastima, dugotrajni unos EGCG –a smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomerne telesne mase. Naime, in vitro studije pokazuju da katehini zelenog čaja, osobito EGCG ometaju probavu i emulgiranje masti što su ključni koraci u apsorpciji masti iz hrane. Na način je i smanjenja akumulacija masti u tkivima.

Ostatak teksta pročitajte OVDE.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/