"Unosite namirnice koje jačaju naš imuni sistem, a to su limet i limeta, koji su jedni od najboljih izvora vitamina C i antioksidanata i pomažu alkalizaciji i detoksikaciju. Pijte mlake limunade pre svakog obroka. Jedite supu od kostiju, bogata je vitaminima i mineralima i deluje umirujuće na respiratorna stanja", savetuje nutricionista - dijetetičar Jovana Srejić Ferluga, a zatim objašnjava na koje načine na imunitet deluje luk:

"Beli luk ojačava odbrambene snage organizma. Slično kao i beli luk, crni luk ima protivupalno dejstvo".

Nutricionista dodaje da je korisno i jabukovo sirće zbog dezinfekcionog dejstva, čak i prema najotpornijim bakterijskim sojevima i virusima. A možete ga koristiti za začinjavanje salata ili pripremu napitka.

Korisno je i maslinovo ulje kao izvor mononezasićenih zdravih masti koje izuzetno jačaju imunitet. Otpornijim nas čine i masline i avokado, ali i određeni začini.

"Đumbir je jedan od najmoćnijih začina koji pomaže u smanjenju upale, jačanju imuniteta, smanjenju gušpbolje i bolova. Dodajte kurkumu u potaže, čorbasta jela. Dodajte đumbir u limunadu, čaj ili voćni smuti", savetuje naša sagovornica.

Kako deluju bosiljak, maslačak, ali i kupus i karfiol

"Na listi namirnica koje osnažuju organizam nalaze se i brojne začinske biljke poput ruzmarina, origana, bosiljka, timijana. Dodajte ih u salate, koristite za mariniranje i začinjavanje mesa. Kada su u pitanju čajevi, pijte čaj od đumbira, čaj od matičnjaka, čaj od maslačka, čaj od ehinacee.

Nutricionista preporučuje i gljive kao superhranu.

"Ne treba zaboraviti ni povrće iz porodice kupusnjača - karfiol, brokoli, prokelj, kupus, kelj, ren, keleraba. Ova grupa povrća bogata je antikancerogenim, biološki aktivnim jedinjenjima izocijanatima. Drugo veoma značajno jedinjenje koje sadrži jeste glukosinol, značajno za jačanje detoksikacione funkcije jetre".

Izvor:lepaisrecna.rs