Da li je razlika u boji slučajnost ili ne? Utiče li na ukus jaja? Kako piše The New York times, od boje perja kokoške zavisi da li će jaje biti braon ili bele boje.

Jaja su jedna od omiljenih namirnica, jer ih možete pripremati na više različitih načina, a njihove zdravstvene blagodeti su velike.

 Ali, sigurno ste primetili kako se ona razlikuju ne samo u veličini, već i u boji. Tako imamo smeđa jaja u svim nijansama, ali i bela.

Koje boje će biti jaje zavisi od vrste kokoške

"Geni kokoške biraju boju ljuske. Naime, pilići sa belim perjem polažu bela, a crvenkasto-smeđe polažu smeđa jaja", objašnjava Tro.V.Bui genetičarka i profesor na njujorškom Univerzitetu Kornel.

Zašto ima više belih jaja?

Ona kaže da rasa araukana, poznatija kao pileće uskršnje kokoške, daju jaja sa ljuskom plave nijanse.

Dakle, sve je u genetici, a razlike zapravo nema. Međutim, ako ne postoji razlika u ukusu, zašto se onda u prodavnicama nalaze u različitim kutijama?

Zapravo reč je o ceni uzgoja različitih kokoški. Kokoške koje nose smeđa jaja obično su veće, te su troškovi njihova uzgoja i ishrane puno veći, dok su bele kokoške pristupačnije i isplativije za proizvodnju, piše Reader’s Digest.

Izvor: stil.rs