Slava medne dijete pripada nutricionisti Mike Mcinnesa koji je kreirao ovaj sistem ishrane. Prema Mcinnesu, med dovodi do mršavljenja iz dva razloga, jedan je fizički, a drugi psihološki.

Na fizičkom planu, med poboljšava metabolizam povećanjem katabolizma lipida koji sagorevaju masti. Umesto toga, na psihološkom nivou pomaže da se ne želi slatka hrana.

Koliko kilograma možete da izgubite tokom nedelju dana?

Medna dijeta omogućava vam da izgubite oko kilograma i po sedmično. Ponekad i više. Izgubiti toliko bez odustajanja od slatkog ukusa i iznad svega, bez potrebe za brojanjem kalorija, jedna je od najvećih prednosti ove ishrane.

Šta se jede u mednoj dijeti?

Druga jaka tačka medne dijete je činjenica da se ne smemo odreći gotovo ničega. Pored glavnih obroka, koji uvek treba da budu zdravi, sveži i hranjivi, dozvoljene su i grickalice i deserti. Da, dobro ste pročitali – slatkiši su dozvoljeni. Dakle, ne samo med, već i deserti.

Kako je to moguće?

Deserti se moraju pripremati isključivo sa medom. U stvari, šećer bi trebalo da bude potpuno zabranjen, jer goji više od samih masti.

Na rafinisane ugljene hidrate zaboravite!

Za eliminaciju šećera, nerafinisani ugljeni hidrati, takođe, bi trebalo da budu zabranjeni. Testenina, hleb i beli pirinač uzrokuju skokove glukoze u krvi, dok integralne žitarice pružaju manje šećera u krvi, bolji metabolički uticaj i dobru pokretljivost creva zahvaljujući visokom sadržaju vlakana.

Vlakna, takođe, povećavaju osećaj sitosti, neutrališući želju za kasnim, malim noćnim zalogajima i visokokaloričnom bezvrednom hranom (junk food). Složeni ugljeni hidrati moraju da budu uključeni u svaki obrok i moraju da predstavljaju četvrtinu obroka.

Kao alternativa hlebu, pirinču i testenini mogu da se jedu mahunarke, kao što su, na primer, pasulj, grašak, bob, sočivo, leblebija.

Medna dijeta topi kilograme i ubrzava metabolizam.
Unsplash/Valeriia Miller 

Šta sve smete da jedete u obroku?

Kao što je rečeno, četvrtina jela mora da bude sastavljena od celovitih žitarica ili mahunarki. Ostale tri četvrtine činiće – četvrtina proteina, po mogućnosti nemasnih, kao što su belo meso, pahuljice sa malo masnoće, belanca, tofu i riba, a preostala polovina tanjira treba da bude napunjena povrćem.

Dok su porcije povrća bez bilo kakvih ograničenja – ako ne računamo to da ipak treba da se pazi da se ne preteruje sa začinima.

Voće treba konzumirati umereno, bez prekoračenja dve porcije dnevno, obično za užinu po jedna voćka ili šaka sitnijeg voća.

Kako je najbolje konzumirati med i u koje vreme?

Pored toga što je zamena za šećer i jedino dozvoljeni zaslađivač, med se mora konzumirati i pred spavanje. Prema nutricionisti Mekinisu, u stvari, najveći gubitak kilograma događa se tokom spavanja. Zbog čega je pre spavanja potrebno uzimati kašiku meda.

Ugljeni hidrati prisutni u ovom proizvodu, potpuno prirodnog porekla, reaguju drugačije od rafiniranih. Ako ugljeni hidrati rafinirane hrane imaju tendenciju da uzrokuju porast glikemije i insulina, sprečavajući tako odlaganje lipida i masti, med, sa druge strane, ne povećava toliko glukozu u krvi i nivo insulina.

Nadalje, šećer i njegovi derivati dovode do tog začaranog kruga u kome organizam shodno tome zahteva da se konzumira sve više slatkiša. Umesto toga, med!

P.S. Med štiti mozak

Dodatna dobrobit konzumiranja meda pre spavanja je i njegova sposobnost da zaštiti mozak od preopterećenja šećerom i smanji noćni stres.

Sve ovo omogućiće vam da bolje spavate. Čak i varenje olakšano medom ide ruku pod ruku sa mnogo mirnijim slatkim snovima.

 Izvor: sitoireseto.com