Istraživanja nutricionista o uticaju grejpfruta na ishranu pokazala su da čak i oni koji nisu na dijeti, a u svakodnevni jelovnik uvrste ovo voće, u određenom procentu mogu da izgube suvišne masti u telu.
Voće sa visokim procentom vode pruža više energije i ubrzava metabolizam. U grejpu voda čini 90%, što ga čini dobrim saveznikom u borbi protiv nagomilanih kilograma.
Jedan grejpfrut dnevno podmiruje dnevne potrebe organizma za vitaminom C. Flavonoid poznat kao naringenin u grejpu daje plodu gorak ukus, a rezultati istraživanja su potvrdili da naringenin pomaže kod problema sa gojaznošću.
Pored toga, grejp je bogat vlaknima, vitaminima A, C, K, B1. Sadrži magnezijum i veće količine kalcijuma. Takođe poboljšava varenje i normalizuje nervni sistem. Uzgred, ovo voće ide savršeno uz jela od mesa i povrća. Ipak, za vreme ove dijete slatkiši su zabranjeni.
Kako treba da izgleda jelovnik?
Doručak je svaki dan isti: grejp ili 250 ml ceđenog soka od grejpa, kafa ili čaj, 2 jaja (pržena, kuvana...) ili 2 parčeta slanine.
Užina, najmanje 2 sata pre spavanja: 250 ml paradajz soka ili 250 ml obranog mleka
Prvi dan
Ručak: grejp ili 250 ml ceđenog soka, beli tvrdi sir, spanać, 1 prepečeni integralni tost
Večera: grejp ili 250 ml ceđenog soka, pljeskavica, kuvano povrće
Drugi dan
Ručak: grejp ili 250 ml ceđenog soka, salata od tune
Večera: grejp ili 250 ml ceđenog soka, 2 nemasni svinjski odrezak, zelena salata
Treći dan
Ručak: grejp ili 250 ml ceđenog soka, kuvana govedina, piletina ili riba, paradajz salata
Večera: grejp ili 250 ml ceđenog soka, pečena riba, mešana salata od paradajza i zelena salata
Dodatni recepti
Da pripremite laganu večeru, predlažemo da fino isečete kuvano pileće belo meso i pripremite zelenu salatu sa grejpfrutom. Kao preliv za salatu možete koristiti maslinovo ulje.
Salata od grejpfruta
Potrebni sastojci:
cvekla - 2 - 3 glavice
grejpfrut - 1 komad
zelene jabuke - 1 komad
orasi - 50 g
beli luk - 1 - 2 čena
salata ajsberg - 1 komad
Za dresing:
grejpfrut - 1 komad
senf - 1 kašika
maslinovo ulje - 2 - 3 kašike
med - 1 kašika
so
Priprema:
Skuvajte cveklu u posoljenoj vodi, dok ne omekša, ali da ipak ostane hrskava. Ogulite i isecite skuvanu cveklu i zelene jabuke na krupne kocke. Sitno iseckajte beli luk, a zatim dodajte dresing od soka pola grejpfruta, kašike meda, maslinovog ulja i senfa. Posolite i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Odvojite kriške druge polovine grejpfruta i dodjate ih salati. Prelijte dresingom i dobro promešajte. Sipajte porciju od salate od cvekle u ceo list ajsberga i dekorišite izmrvljenim orasima.
Salata od kupusa i grejpfruta
Potrebni sastojci:
- jabuke (2 kom.)
- so
- kiseli kupus (500 g)
- orasi (50 g)
- grejpfrut (2 kom.)
- biber
- jogurt (150 ml)
- listovi nane
Priprema:
Kiseli kupus dobro isperite. Grejpfrut ogulite i isecite na kriške. Jabuke nasecite na kriške i natopite sokom od grejpfruta. Pomešajte kupus, grejpfrut i jabuke. Ako je mešavina prekisela, jogurt malo zasladite. Posolite ga, pobiberite, pomešajte sa naseckanom nanom, te prelijte salatu. Pospite krupno narezanim orasima. Ovu nutritivno bogatu salatu možete konzumirati i kao užinu.
Izvor: ELLE/V.P.