Voleli ga ili ne - celulit je prirodna pojava (za koju su nas ubedili da je nepoželjna). Nastaje utiskivanjem potkožnog masnog tkiva ka površini kože, u donje strukture dermisa, stvarajući neravnine uglavnom na predelu butina, zadnjice i stomaka. 

Ukoliko vrlo često tražite odgovore na pitanja - da li ga se možete rešiti, od čega zavisi i da li se genetski nasleđuje, i slično, u nastavku donosimo 5 činjenica o kojima se malo govori.

1. U većoj ili manjoj meri - svaka žena ima celulit

…što zavisi od vaše genetike. Nije važno koliko ste mršavi, i dalje možete da imate celulit; Ovo je u velikoj meri povezano sa biološkom strukturom vaših ćelija i vezivnog tkiva. Ali, da, ako imate višak kilograma, postoji veća šansa da celulit bude izraženiji, s obzirom na to da je formiran od masnih ćelija ispod. Što ih je veći broj, veća je verovatnoća da će se celulit pojaviti. 

2. Muškarci imaju znatno manje šanse da ga dobiju

Zahvaljujući svojoj strukturi, kod muškaraca je biološki manja verovatnoća da će se razviti celulit. Oni imaju jače vlaknasto tkivo, što otežava guranje masnih ćelija prema površinskim slojevima našeg dermisa. Takođe, veći udeo estrogena kod žena takođe podstiče skladištenje masti, dok preovlađujući nivoi testosterona kod muškaraca promovišu metabolizam masti.

profimedia-0541409426.jpg
Victoria's Secret via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

3. Ishrana je drugi veliki faktor, odmah nakon genetike

Najpoznatiji trener poznatih Jilian Michaels ističe da loša ishrana, odnosno ona bogata mastima, šećerom i/ili soli, definitivno doprinosi celulitu. Zašto? Vrlo je logično - više masti, više masnih ćelija, više celulita na površini. Ako se kroz fizičku aktivnost ne potroši šećer, on se pretvara u masne ćelije i gorenavedeni lanac započinje. Isto važi i za ishranu punu slane hrane koja zadržava tečnost. 

4. Kreme ''ne leče'' celulit

Naučnici tvrde da kreme za lokalnu upotrebu zapravo ne čine mnogo jer se celulit sastoji od masnih ćelija koje se drže vlaknastim trakama. Izvinjavamo se za loše vesti, ali čak ni najskuplja krema za uklanjanje celulita neće pomoći.

5. Ali i dalje postoji način da se celulit smanji

Dobre vesti: Iako ne možete u potpunosti da eliminišete celulit, možete smanjiti njegov izgled smanjenjem ukupne količine telesne masti. Nismo u potpunosti oduševljeni ovim otkrićem, ali poenta je u radu mišića donjeg dela tela iz svakog ugla, smanjujući zalihe masti, i nadoknađujući izgubljeno mišićno tkiv,  kako bi se tom području dao gladak, zategnut izgled.