Hana Qasem, poznatija kao Hana Trener, jedna je od omiljenih personalnih trenera u Beogradu, kako zbog svog jedinstvenog pristupa, tako i zbog izvanrednih rezultata, strategije i tima. 

Motivisala je stotine klijenata da transformišu svoje telo, životne navike i uverenja, a samo deo toga možete svakodnevno da pratite na njenom Instagram nalogu Hana Trener

Ovog puta, samo za ELLE odgovora na vaša najčešća pitanja o treningu i ishrani.

1. Koja je najbolja vežba za oblikovanje gluteusa?

Mišići su robovi pozicijama. Pronađite adekvatan ugao i poziciju za pokret, pa krenite od osnovnog ka složenom. Uslovi za rast mišića su kalorijski suficit 200+ kcal. Progresivno povećanje otpora treningu.

2. Da li žene treba da treniraju s tegovima?

lako žene veruju da će se "nagruvati" radom sa opterećenjem, taj i slične mitove razbijam svakodnevnim rezultatima. Trening sa tegovima idealno gradi i popravlja posturu ženkog tela. Pored sređene ishrane, odličan je saveznik i u skidanju kilograma.

3. Da li se celulit može smanjiti treningom i raznim tretmanima?

Može, ovu činjenicu uzmite sa rezervom. Niko nije dobio celulit jer se nije masirao, nije unosio dovoljno tečnosti, i sl. Konkretan savet protiv celulita jeste da smršate, promenite loše navike, način ishrane i krenete sa fizičkom aktivnošću. Tek onda krenite na tretmane.

Hana Qasem, poznatija kao Hana Trener, jedna je od omiljenih personalnih trenera u Beogradu, ne samo zbog izvanrednih rezultata, strategije i tima, već i zbog svoje vrlo specifične individualnosti.
Dušan Petrović 

4. Šta treba izbegavati od namirnica?

  • sve što ima ksenoestrogene
  • sve što ima plastiku
  • BPA
  • paraban
  • sve što je u pakovanjima
  • sve što ima pšenično brašno i brom
  • sve što ima soju u sastavu

5. Da li mogu da napravim rezultate uz trening, ali bez redukovanja ishrane?

Prejedanje je jedan od sedam smrtnih grehova. Za mir u svetu i manji broj grešnika, često savetujem vođenje dnevnika ishrane - jasno je da smo svi nekad vođeni instinktom, hedonizmom, nervozom, nekad unutrašnjim osećajem praznine... ali ne može ''i jare i pare''. Neverovatno je koliko ljudi ni ne primeti šta sve pojedu preko dana.

6. Kako ubrzati metabolizam?

Redovnom i balansiranom ishranom, sa dovoljno sna, hidratacije, treninga, i sa regulisanjem stresa. Što se treninga tiče, cil je da trenirate tako da možete da podignete nešto teško, da možete da skočite, izgradite mišićnu masu, imate jak trup i gornji deo tela. Da se što manje umarate i što brže oporavljate.

Treba da znate da metabolički identitet stičemo rođenjem i razvijamo kroz godine, te svaka odluka koju donesemo, nastaviće da ga oblikuje do kraja života.

7. Koji trening je najbolji za mene?

Najbolji trening za tebe je onaj u kome možeš da budeš konstantan. Prevaziđi nedostatak vremena i manjak motivacije.

8. Šta je tvoja vizija?

Moja vizija je usmerena ka izgradnji sveta u kojem većina redovno i adekvatno vežba, sa ciljem kreiranja zdravijeg i srećnijeg društva.