NAJBOLJA POSNA TRPEZA ZA VELIKI PETAK: Donosimo celodnevni jelovnik po receptima nutricionistkinje Totally Welness

Ovo su najbolji posni recepti za Veliki petak po mišljenju nutricionistkinje Tatjane Popović.

Unsplash/VD Photograpgy

Budući da tokom Velikog petka i dalje traje Uskršnji post, pripremila sam vam predlog recepata za posna jela koja možete da pripremite za sebe i svoju porodicu. Evo kako izgleda posna trpeza za Veliki petak prema preporukama nutricionistkinje Tatjane Popović, poznatije kao Totally Welness.

Šta je post i kakva hrana je dozvoljena tokom posta?

Post možete da iskoristite i kao način da balansirate obroke, te nakon završenog posta, nastavite da praktikujete ovaj vid ishrane. Postoje različite vrste posta u zavisnosti od toga koje su namirnice dozvoljene, a najčešći oblici posta su post na vodi i post na ulju. Tokom svakog posta zabranjeno je jesti takozvanu mrsnu hranu, u koju spadaju sve namirnice žitvotinjskog porekla (osim ribe), poput mesa, mesnih prerađevina, mlečnih proizvoda i jaja.

Tokom posta na vodi nije dozvoljeno unositi hranu koja je spremljena na ulju, dok je tokom posta na ulju dozvoljeno konzumirati jela pripremljena na biljnim uljima, u koje spada i riba.

Možete da jedete mahunarke, kako biste nadoknadili proteine, zatim orašaste plodove za dozu zdravih masti, sveže porvće i voće, kao i integralne žitarice. Umesto mlečnih proizvoda životinjskog porekla koristite biljne napitke od pirinča, kokosa, ovsa ili badema, ali obavezno kada kupujete ove proizvode čitajte deklaracije i birajte nezaslađene. Od ulja za salate vam preporučujem ekstradevičansko maslinovo, bundevino i svetlo susamovo ulje.

Jelovnik za posnu trpezu za Veliki petak

Doručak

Totally Wellness proje

Sastojci:

  • ½ šolje kukuruznog brašna
  • ¼ šolja integralnog pšeničnog brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • ½ kašičice soli
  • ⅓ šolje biljnog mleka po izboru
  • ½ šolje kokosovog mleka
  • 1 laneno jaje (Pomešajte 1 kašičicu mlevenog lanenog semena i 3 kašičice vrele vode.)

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200 °C.
  2. U međuvremenu u šerpu sipajte kukuruzno brašno, biljno i kokosovo mleko, te mešajte dok se sastojci ne sjedine. Ove sastojke zagrejte do ključanja i odmah sklonite sa ringle. Ostavite šerpu sa strane da se dobijena smesa ohladi.
  3. U odvojenoj činiji pomešajte integralno pšenično brašno, sodu bikarbonu i so. Nakon što se smesa sa kukuruznim brašnom ohladila, dodajte laneno jaje i promešajte.
  4. Sjedinite obe smese i pripremite tepsiju za mafine. Količina testa je dovoljna za 12 komada.
  5. Kako se proje ne bi zalepile za dno tepsije, isecite papir za pečenje na kocke, dovoljne da oblože pojedinačni kalup za mafine, i sipajte smesu do polovine kalupa.
  6. Pecite od 13 do 15 minuta dok proje blago ne porumene. Čačkalicom proverite da li su proje pečene.
  7. Sačekajte da se ohlade i servirajte ih.
Unsplash/Ryan David 

Ručak

Posne punjene tikvice

Sastojci za tikvice:

  • 4 tikvice srednje veličine
  • 1-2 kašičice ulja od koštica grožđa
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice belog luka u prahu
  • prstohvat crvene tucane paprike

Sastojci za punjenje (nadev):

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 4 čena belog luka
  • 200 g kuvanih leblebija
  • 1 konzerva (250 g) pelata
  • 4 kašike kuvane kinoe
  • 2 kašike veganskog parmezana

Sastojci za serviranje (opciono):

  • sveži bosiljak
  • veganski parmezan
  • crvena tucana paprika

Priprema:

1. Prepolovite tikvice uzdužno i kašikom izvadite seme i deo mesa.
2. Premažite ih sa malo ulja od koštica grožđa, te ih začinite solju, belim lukom u prahu i crvenom tucanom paprikom.
3. Stavite tikvice u tepsiju obloženu papirom za pečenje stranom prema dole, te ih pecite desetak minuta dok ne omekšaju.
4. Na maslinovom ulju prodinstajte crni i beli luk, te nakon 3-4 minuta dodajte leblebiju, pelat i kinou. Sve dobro promešajte i ostavite da se dinsta oko 3-4 minuta. Ovim nadevom napunite tikvice.
5. Zatim ih pospite veganskim parmezanom i pecite ih u rerni na 20-25 minuta 200 °C, odnosno dok ne porumene i postanu hrskave.
6. Poslužite ih uz sastojke po želji i uživajte.

Večera

Tofu sa integralnim pirinčem i povrćem

Sastojci:

  • 1 šolja kuvanog integralnog pirinča
  • 1 šolja brokolija kuvanog na pari, iscepkanog na cvetiće
  • 200 g organskog tofu sira, prženog i seckanog na kockice
  • 1 avokado, seckan na kriške
  • 4 rotkvice, seckane na kolutove
  • 1 šaka mirkobilja po izboru
  • 1 kašika crnih susamovih semenki
  • prstohvat crvene tucane paprike
  • prstohvat soli

Sastojci za preliv od đumbira i šargarepe:

  • 1 šargarepa
  • ¼ šolje vode
  • 4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • ½ kašičice mlevenog đumbira
  • ½ kašičice soli

Priprema:

  1. U velikoj posudi pomešajte integralni pirinč, brokoli kuvan na pari, prženi tofu sir i avokado.
  2. Dodajte rotkvice, mirkobilje, susam, crvenu tucanu papriku i so, te sve prelijte dresingom od đumbira i šargarepe.
  3. Poslužite i uživajte.
Unsplash/Airam Dato 

Desert

Posni banana kolač

Sastojci:

  • 4 banane
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 3 kašike nezaslađenog bademovog mleka
  • 3 kašike kokosovog šećera
  • 9 kašika bezglutenskog brašna (miks bezglutenskog brašna za kolače i torte)
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • manji prstohvat himalajske soli
  • kašičica cejlonskog cimeta
  • 2 kašike iseckanih badema i 1 red otopljene crne čokolade za dekoraciju

Priprema:

  1. Ogulite banane, te ih izblendirajte u blenderu.
  2. Dobijenu smesu pomešajte u činiji sa maslinovim uljem, bademovim mlekom i kokosovim
    šećerom. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
  3. U smesu dodajte bezglutensko brašno, sodu bikarbonu, so i cimet. Smesu promešajte, te je
    sipajte u keramičku posudu otpornu na visoke temperature.
  4. Kolač pecite u rerni na 190° C oko 25 minuta.
  5. Izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da se ohladi oko 15 minuta.
  6. Kolač od banana pospite istopljenom čokoladom i komadićima badema.