Budući da tokom Velikog petka i dalje traje Uskršnji post, pripremila sam vam predlog recepata za posna jela koja možete da pripremite za sebe i svoju porodicu. Evo kako izgleda posna trpeza za Veliki petak prema preporukama nutricionistkinje Tatjane Popović, poznatije kao Totally Welness.
Šta je post i kakva hrana je dozvoljena tokom posta?
Post možete da iskoristite i kao način da balansirate obroke, te nakon završenog posta, nastavite da praktikujete ovaj vid ishrane. Postoje različite vrste posta u zavisnosti od toga koje su namirnice dozvoljene, a najčešći oblici posta su post na vodi i post na ulju. Tokom svakog posta zabranjeno je jesti takozvanu mrsnu hranu, u koju spadaju sve namirnice žitvotinjskog porekla (osim ribe), poput mesa, mesnih prerađevina, mlečnih proizvoda i jaja.
Tokom posta na vodi nije dozvoljeno unositi hranu koja je spremljena na ulju, dok je tokom posta na ulju dozvoljeno konzumirati jela pripremljena na biljnim uljima, u koje spada i riba.
Možete da jedete mahunarke, kako biste nadoknadili proteine, zatim orašaste plodove za dozu zdravih masti, sveže porvće i voće, kao i integralne žitarice. Umesto mlečnih proizvoda životinjskog porekla koristite biljne napitke od pirinča, kokosa, ovsa ili badema, ali obavezno kada kupujete ove proizvode čitajte deklaracije i birajte nezaslađene. Od ulja za salate vam preporučujem ekstradevičansko maslinovo, bundevino i svetlo susamovo ulje.
Jelovnik za posnu trpezu za Veliki petak
Doručak
Totally Wellness proje
Sastojci:
- ½ šolje kukuruznog brašna
- ¼ šolja integralnog pšeničnog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- ½ kašičice soli
- ⅓ šolje biljnog mleka po izboru
- ½ šolje kokosovog mleka
- 1 laneno jaje (Pomešajte 1 kašičicu mlevenog lanenog semena i 3 kašičice vrele vode.)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200 °C.
- U međuvremenu u šerpu sipajte kukuruzno brašno, biljno i kokosovo mleko, te mešajte dok se sastojci ne sjedine. Ove sastojke zagrejte do ključanja i odmah sklonite sa ringle. Ostavite šerpu sa strane da se dobijena smesa ohladi.
- U odvojenoj činiji pomešajte integralno pšenično brašno, sodu bikarbonu i so. Nakon što se smesa sa kukuruznim brašnom ohladila, dodajte laneno jaje i promešajte.
- Sjedinite obe smese i pripremite tepsiju za mafine. Količina testa je dovoljna za 12 komada.
- Kako se proje ne bi zalepile za dno tepsije, isecite papir za pečenje na kocke, dovoljne da oblože pojedinačni kalup za mafine, i sipajte smesu do polovine kalupa.
- Pecite od 13 do 15 minuta dok proje blago ne porumene. Čačkalicom proverite da li su proje pečene.
- Sačekajte da se ohlade i servirajte ih.
Ručak
Posne punjene tikvice
Sastojci za tikvice:
- 4 tikvice srednje veličine
- 1-2 kašičice ulja od koštica grožđa
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice belog luka u prahu
- prstohvat crvene tucane paprike
Sastojci za punjenje (nadev):
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 manja glavica crvenog luka
- 4 čena belog luka
- 200 g kuvanih leblebija
- 1 konzerva (250 g) pelata
- 4 kašike kuvane kinoe
- 2 kašike veganskog parmezana
Sastojci za serviranje (opciono):
- sveži bosiljak
- veganski parmezan
- crvena tucana paprika
Priprema:
1. Prepolovite tikvice uzdužno i kašikom izvadite seme i deo mesa.
2. Premažite ih sa malo ulja od koštica grožđa, te ih začinite solju, belim lukom u prahu i crvenom tucanom paprikom.
3. Stavite tikvice u tepsiju obloženu papirom za pečenje stranom prema dole, te ih pecite desetak minuta dok ne omekšaju.
4. Na maslinovom ulju prodinstajte crni i beli luk, te nakon 3-4 minuta dodajte leblebiju, pelat i kinou. Sve dobro promešajte i ostavite da se dinsta oko 3-4 minuta. Ovim nadevom napunite tikvice.
5. Zatim ih pospite veganskim parmezanom i pecite ih u rerni na 20-25 minuta 200 °C, odnosno dok ne porumene i postanu hrskave.
6. Poslužite ih uz sastojke po želji i uživajte.
Večera
Tofu sa integralnim pirinčem i povrćem
Sastojci:
- 1 šolja kuvanog integralnog pirinča
- 1 šolja brokolija kuvanog na pari, iscepkanog na cvetiće
- 200 g organskog tofu sira, prženog i seckanog na kockice
- 1 avokado, seckan na kriške
- 4 rotkvice, seckane na kolutove
- 1 šaka mirkobilja po izboru
- 1 kašika crnih susamovih semenki
- prstohvat crvene tucane paprike
- prstohvat soli
Sastojci za preliv od đumbira i šargarepe:
- 1 šargarepa
- ¼ šolje vode
- 4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- ½ kašičice mlevenog đumbira
- ½ kašičice soli
Priprema:
- U velikoj posudi pomešajte integralni pirinč, brokoli kuvan na pari, prženi tofu sir i avokado.
- Dodajte rotkvice, mirkobilje, susam, crvenu tucanu papriku i so, te sve prelijte dresingom od đumbira i šargarepe.
- Poslužite i uživajte.
Desert
Posni banana kolač
Sastojci:
- 4 banane
- 3 kašike maslinovog ulja
- 3 kašike nezaslađenog bademovog mleka
- 3 kašike kokosovog šećera
- 9 kašika bezglutenskog brašna (miks bezglutenskog brašna za kolače i torte)
- 1 kašičica sode bikarbone
- manji prstohvat himalajske soli
- kašičica cejlonskog cimeta
- 2 kašike iseckanih badema i 1 red otopljene crne čokolade za dekoraciju
Priprema:
- Ogulite banane, te ih izblendirajte u blenderu.
- Dobijenu smesu pomešajte u činiji sa maslinovim uljem, bademovim mlekom i kokosovim
šećerom. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. - U smesu dodajte bezglutensko brašno, sodu bikarbonu, so i cimet. Smesu promešajte, te je
sipajte u keramičku posudu otpornu na visoke temperature. - Kolač pecite u rerni na 190° C oko 25 minuta.
- Izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da se ohladi oko 15 minuta.
- Kolač od banana pospite istopljenom čokoladom i komadićima badema.