Da li i vi spadate u onu grupu ljudi koji ne mogu da zamisle svoj život bez kockice čokolade? Da li imate želju za slatkom hranom ili pićem da biste nadoknadili manjak energije?
Istraživanja u Francuskoj pokazala su da se se konzumiranje slatkiša smatra jednim od najboljih načina da usrećite sebe i čak 53% populacije kaže da to redovno radi da bi nadoknadili manjak energije i ublažili stres.
Šećer nam poboljšava raspoloženje tako što proizvodi hormon sreće serotonin u mozgu, dovodi do privremenog podizanja energije. Ipak, većina ljudi trebalo bi da smanji unos šećera. Šećer povećava nivo toksičnih slobodnih radikala (konzumiranjem 300g šećera povećava se broj slobodnih radikala za 140% ).
Prvi korak u smanjivanju šećera je da identifikujete gde se on pojavljuje u vašoj ishrani i u koje vreme ga najčeće unosite. Svi proizvodi koji sadrže više od 20g po obroku smatraju se namirnicama sa visokim sadržajem šećera. Na nekim deklaracijama nije jasno istaknuta količina šećera, pa je najbolje da pogledate ostatak sastojaka (maltoza, dekstroza, glukoza, kukuruzni sirup, ekstrakt slada). Kada vidite na određenom artiklu da su neki od ovih sastojaka među prva tri navedena, potrebno je da ga izbegavate.
U borbi sa šećerom je potrebno da budete uporni. Ukoliko izdržite prve 3 nedelje bez unosa šećera, videćete veliku razliku (telo će vam biti odmornije i bićete puni energije).
Šta treba jesti u procesu odvikavanja od šećera?
Neprerađene ugljene hidrate
Nije samo šećer namirnica koja povećava nivo serotonina u mozgu, to rade i svi ugljeni hidrati. Zato će uzimanje namirnica koje sadrže skrob poboljšati raspoloženje i umanjiti stres. Najbolje namirnice su: sočivo, pasulj, integralna testenina, mekinje, leblebija, ovsene pahuljice…
Piletina i mlečni proizvodi
Proteini stabilizuju nivo šećera u krvi i podižu nivo drugih hemijskih supstanci u mozgu koje popravljaju raspoloženje.
Riba
Za funkciju prijemčivosti moždanih ćelija pozitivnim karakteristikama materija koje poboljšavaju raspoloženje poput serotonina zadužene su supstance koje se zovu omega-3 masne kiseline, a ima ih najviše u ribi i školjkama.
10 KOMADA KOJE SVAKA ŽENA U PEDESETIM TREBA DA IMA U SVOM GARDEROBERU: Inspirišite se da postanete ikona stila
OVI MODELI PANTALONA NAJBOLJE PRISTAJU ŽENAMA 50+ : Modne ikone sa Instagrama ih uključuju u svoje dnevne outfite
ANGELINA JOLIE PROŠETALA NAJPOŽELJNIJU TORBU ZA 2023. GODINU: Košta preko 3000 dolara i ponovo vraća u modu XXL formu
9 PROIZVODA KOJE NE BI TREBALO DA KORISTITE KADA PREĐETE 50: Umesto da čine lice svežim, daju potpuno suprotan efekat
DA LI ŽENE TREBA DA SE ODREKNU NASLEDSTVA U KORIST MUŠKOG ČLANA PORODICE? Ekonomska moć nad drugim je osnov nejednakosti