Koncept vegetarijanske ishrane postaje sve značajniji, privlačeći sve veći broj pristalica, a posebno je vidljiv porast popularnosti u poslednjih nekoliko godina. Razlozi za ovaj režim ishrane su brojni i raznovrsni - od brige za životinje i ekološke održivosti do poboljšanja zdravlja i etičkih principa. Kako bi se zadovoljile različite potrebe i preferencije, razvile su se različite vrste vegetarijanske ishrane, od kojih svaka ima svoje specifične karakteristike i ograničenja. U narednim redovima, nutricionistkinja Zvezdana Ljubenković će istraži šest osnovnih, pružajući dublji uvid u svaku od njih i ističući njihove prednosti i moguće izazove.
Počinjemo!
Lakto-ovo vegetarijanska ishrana
Neki ljudi smatraju lakto-ovo-vegetarijansku ishranu kao najtradicionalniju vegetarijansku ishrani. U ovoj varijanti ne biste jeli meso i ribu, ali biste i dalje uključivali jaja i mlečne proizvode u svoju ishranu. Prefiks „lakto“ se odnosi na kravlje mleko ili mlečne proizvode i potiče od latinske reči lac, što znači mleko. Prefiks „ovo“ se odnosi na jaja i potiče od latinske reči ovum, što znači jaje.
Pratiti lakto-ovo-vegetarijansku ishranu podrazumeva uključivanje jaja, mleka, sira, putera, jogurta, pavlake, sladoleda i drugih mlečnih proizvoda u vašu ishranu, dok isključujete svo meso životinjskog porekla, kao što su govedina, riba, piletina i svinjsko meso.
Lakto-vegetarijanska ishrana
Lakto-vegetarijanska ishrana je ishrana zasnovana na biljkama koja uključuje mlečne proizvode, kao što sugeriše prefiks „lakto”. Ova varijacija uključuje mlečne proizvode poput kravljeg mleka i hranu napravljenu od njega. To može uključivati sir, puter, pavlaku, jogurt i sladoled. Isključuje sve vrste mesa, poput govedine, svinjetine, piletine i ribe. Takođe isključuje jaja.
Ovo-vegetarijanska ishrana
Ovo-vegetarijanska ishrana ne uključuje mlečne proizvode, ali uključuje jaja, kao što ukazuje prefiks „ovo“. Osim isključivanja mesa i ribe, ovo-vegetarijanska ishrana isključuje sve mlečne proizvode i hranu napravljenu od njih.
Fleksitarijanska ishrana
Fleksitarijanska ishrana je dizajnirana da bude fleksibilnija od stroge veganske ili vegetarijanske dijete, na šta ukazuje njen prefiks „fleksi“. Naglašava prednosti biljne hrane dok dozvoljava male količine životinjskih proizvoda.
Potreban je pristup ishrani prvenstveno fokusiran na biljke, ali uključuje neke vrste mesa i druge životinjske proizvode, kao što su jaja i mlečni proizvodi, u umerenim količinama.
Glavni principi fleksitarijanske ishrane uključuju konzumiranje uglavnom celovite biljne hrane, te dobijanje većine proteina iz biljaka umesto životinja, ograničavanje dodavanja šećera i prerađene hrane ako je moguće, i povremeno uključivanje mesa i životinjskih proizvoda. Fleksitarijanac se tehnički ne bi smatrao vegetarijancem jer ponekad jede male količine mesa. Na pojedincu je da dizajnira ishranu koja odgovara njihovom načinu života.
Peskatarijanska ishrana
Peskatarijanska ishrana je zasnovana na biljkama koja uključuje ribu. Prefiks je izveden od italijanske reči „pesce“, što znači riba. Dok će neko na peskatarijanskoj ishrani jesti hranu zasnovanu na ribi, kao što su tunjevina, losos ili suši, obično će izbegavati drugo meso, poput govedine, piletine ili svinjetine.
Da li peskatarijanska ishrana uključuje mlečne proizvode i jaja obično se razlikuje od osobe do osobe. Peskatarijanska ishrana nudi prednost dobijanja zdravih omega-3 masnih kiselina iz ribe i morskih plodova. Oni inače mogu da nedostaju u određenim vegetarijanskim ishranama.
Veganska ishrana
Veganska ishrana je ona koja isključuje sve proizvode životinjskog porekla, uključujući sve vrste mesa i ribe, mlečne proizvode i jaja. Neki ljudi na veganskoj ishrani takođe odlučuju da isključe med jer ga proizvode pčele. Etika je glavni razlog zašto neki ljudi biraju vegansku ishranu. Veganska ishrana se zasniva isključivo na biljnoj hrani. Ovo uključuje voće, povrće, žitarice, orašaste plodove, semenke i mahunarke, uključujući pasulj, grašak i sočivo.
Veganska ishrana može uključiti biljne alternative tradicionalnim životinjskim proizvodima, kao što su biljno mleko i mlečni proizvodi, zamene za jaja na biljnoj bazi i zamene za meso na biljnoj bazi kao što su tofu, tempeh…