Telu je potrebno određeno vreme da se prilagodi promenama koje donosi proleće. Prema brojnim naučnim saznanjima u pitanju je period od pola meseca. U ovom blogu vam predstavljam 5 načina kako da prevaziđete prolećni umor.

Međutim, to je slučaj u idealnim uslovima kada temperatura postepeno raste i kada nema naglih oscilacija vazdušnog pritiska. Uglavnom tegobe uzrokovane promenom godišnjeg doba traju mnogo duže, jer nastupaju naglo zbog čega je neminovno da prođemo kroz period adaptacije.

Nedostatak energije, pospanost, bolovi u mišićima, vrtoglavica, glavobolja, nestabilan krvni pritisak su sve simptomi takozvanog prolećnog umora. Najintenzivnije promene dešavaju se u hormonalnom sistemu. Pojačano lučenje hormona utiče na sve organa, što može da uzrokuje ispoljavanje već postojećih zdravstvenih problema.

U hladnijim danima temperatura tela pada, krvni pritisak raste, a organizam pojačano luči melatonin, hormon koji reguliše biološki sat. Kada nastupi toplije vreme dešava se obrnuta situacija – temperatura tela pada, pritisak raste, a organizam luči seratonin. Problem nastaje na prelazu ova dva stanja.

Da biste organizam doveli u psihički i fizički sklad, promene klimatskih uslova ispratite i promenama u životnom stilu.

1. Što više vremena u prirodi

Naučno je dokazano da povećana količina sunčeve svetlosti i toplote stimulativno deluje na lučenje hromona sreće, seratonina, zbog čega se kaže da je sunce najbolji prirodni antidepresiv. Dnevna svetlost povoljno deluje na psihu i mentalno stanje.

2. Pokrenite se

Fizička aktivnost je ključna za podizanje energije. Vežbanjem ćete povećati količinu kiseonika u plućima i mozgu, a time poboljšati koncentraciju i ubrzati metabolizam.

5 načina kako da prevaziđete prolećni umor
Alo Yoga / Planet / Profimedia 

3. Neophodna ishrana bogata vitaminima

Pravilna ishrana je jedan od 5 načina kako da prevaziđete prolećni umor. Jedite što više zelenog lisnatog povrća, voća, mahunarki i bezglutenskih žitarica. Kako biste poboljšali elastičnost krvnih sudova, potrebno je da unosite dovoljne količine vitamina C kojeg ima u paprici i citrusima.

4. Važna je voda

Pijte mnogo vode kako ne biste dehidrirali. Naime, voda poboljšava cirkulaciju i podstiče bubrežnu filtraciju što dovodi do izbacivanja toksina iz tela. Preporučena dnevna doza vode je osam čaša. Dovoljnim unosom tečnosti smanjićete intenzitet glavobolja i regulisati krvni pritisak.

5. Dovoljna količina sna

Ništa od navedenih saveta neće vam pomoći ukoliko se dovoljno ne odmorite. Telu je, ali i psihi, potrebna regeneracija, zbog toga je važno da redovno spavamo i to najmanje osam sati. Kvalitetan san obnavlja pamćenje i podstiče dobro raspoloženje.