Menopauza je prirodni biološki proces – normalni deo starenja koji označava kraj vaših plodnih, reproduktivnih godina, a dijagnostikuje se nakon što je prošlo 12 uzastopnih meseci od poslednje menstruacije. Pored fizičkih simptoma, javljaju se i emocionalni simptomi menopauze, koji mogu da poremete vaš san, smanje energiju ili utiču na emocionalno zdravlje, zbog čega je važno da budete edukovani i pripremljeni na sve vrste promena.

Nekima će pomoći holističke metode i pristupi, nekima trening, uravnotežena ishrana, a nekima i psihoterapija ili hormonska supstituciona zamena. 

Znanje je moć, tako da vam razumevanje simptoma koji prate perimenopauzu i menopauzu neće pomoći samo da pronađete pravi tretman, već i mir i stabilnost. U nastavku otkrijte 5 ključnih znakova.

1. Promene u menstrualnom ciklusu

Jedan od najranijih znakova da možda prolazite kroz perimenopauzu? Razmak između menstruacija može postati kraći ili duži, a često i teži, objašnjavaju stručnjaci. To je zato što postepeno smanjenje estrogena utiče na ovulaciju, što znači da vreme između menstruacija može da varira. Razmak od 60 ili više dana između menstruacija ukazuje na to da ste verovatno u kasnoj perimenopauzi.

2. Valunzi

Uobičajeni simptom menopauze, jesu valunzi, tj. talasi vrućine (naročito noćno znojenje), koji mogu biti veoma neprijatni. Definisani iznenadnim osećajem toplote, obično na licu, vratu i grudima, ovi valunzu takođe mogu da izazovu crvenilo kože i znojenje, što ih i čini fizičkim – i često emocionalnim – iskustvom.

profimedia-0527195343.jpg
Altuzarra via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

3. Poteškoće sa spavanjem

Bilo da se stalno budite noću ili uopšte ne možete da zaspite, još jedan ključni znak menopauze jesu poteškoće sa spavanjem. Uporedo sa poremećenim snom dolazi i maglovitost u razmišljanju, jer ako ne spavate, osećaćete se umorno, neraspoloženo i nekoncentrisano.

4. Promene raspoloženja

Od anksioznosti do depresije, mnoge žene su govorile o problemima mentalnog zdravlja koji mogu da prate perimenopauzu i menopauzu. Sve to povezano je sa biološkim promenama, ali i sa drugim faktorima, te je vrlo važno da se konsultujete sa stručnjakom kada osetite ove simptome. 

5. Suvoća vagine

Jedan od simptoma koji je praktično univerzalan jeste suvoća vagine, ali niko zaista ne govori o tome — 80 odsto žena ima neki element ovih simptoma, kažu stručnjaci. Takođe, postajete podložniji infekcijama urinarnog trakta ili inkontinenciji tokom ovog perioda.