U savršenom svetu ne bi bilo tajni kada je reč o menopauzi. Samim tim, isti dijalog koji se vrti oko puberteta i promena na koži (i proizvoda koji mogu pomoći) proširio bi se i na menopauzu. Nažalost, situacija je takva, da čak i u 21. veku, dosta toga ostaje nedorečeno kada je reč o periodu života nakon reproduktivnog doba. Samim tim, rezultat je takav da mnoge žene nisu sigurne šta da očekuju kada je reč o njihovom izgledu, promenama na koži, ali i ličnim osećajima.

U nastojanju da demistifikujemo menopauzu i promene na koži do kojih može doći, pružamo vam dragocen uvid u to zašto se vaša koža menja, koje promene su najčešće i kako da izgledate i osećate se najbolje tokom i nakon ove tranzicije u životu. Evo svega što treba da znate o nezi kože tokom menopauze.

menopauza može izazvati niz promena na koži.
Profimedia 

Zašto se vaša koža menja tokom menopauze?

Pre nego što shvatite kako da negujete kožu tokom menopauze, možda biste želeli najpre da saznate zašto tačno uopšte dolazi do ovih promena. Prvenstveno je bitno da znate da period menopauze utiče na ženske hormone, što može da izazove primetne promene na koži. Proizvodnja kolagena se smanjuje kako starimo, ali menopauza uzrokuje brži gubitak kolagena što dovodi do opuštene kože, kao i stvaranja finih linija i bora. Menopauza ozbiljno utiče na nivoe estrogena, što može da izazove promene u proizvodnji sebuma što dovodi do akni i/ili suvoće i rasta kose na neželjenim delovima lica.

Sa suvoćom, aknama, opuštenom kožom i neželjenim dlačicama, kao i drugim mogućim simptomima menopauze, kako se uopšte i posvetiti i rešiti sve probleme? Odgovor je: strpljivo - jedno po jedno. Pa da počnemo!

Rešenja za negu kože u menopauzi

Ne postoje preventivne mere za izbegavanje promena koje se mogu desiti tokom menopauze, ali lokalni tretmani, procedure u ordinaciji i promene načina života mogu pomoći, smatraju stručnjaci. Korišćenje retinoida na recept u vašoj rutini nege kože pomoći će u proizvodnji kolagena ali i u lečenju svih vrsta akni. Vaš najbitniji zadatak je da se pobrinete da ostanate hidrirani i da često vlažite kožu hidratantnom kremom bogatom ceramidima kako biste uravnotežili ulja i borili se protiv bilo kakve suvoće. Postupci u ordinaciji kao što su injekcije, laseri, tretmani mikroiglicama i radiofrekventni tretmani, mogu pomoći u proizvodnji kolagena i smanjenju pojave finih linija i bora.

tokom menopauze bore su istaknutije.
Profimedia 

Što se tiče neželjenih dlačica, lasersko uklanjanje dlaka može da leči neželjeni rast dlaka, ali je bitno da napomenemo da, s obzirom da je u pitanju rast dlaka usled hormona, rezultati neće biti trajni i da će biti neophodan kontinuirani tretman. Terapija zamene hormona je takođe odlična opcija jer će zameniti estrogen izgubljen tokom menopauze, što može pomoći u ublažavanju ovih neželjenih simptoma, ističu dermatolozi.

Pored modifikacije ili nadogradnje vaše redovne beauty rutine, stručnjaci kažu da sledeći saveti mogu pomoći da vaša koža izgleda najbolje čak i tokom menopauze.

Izbegavajte sunčanje: Izlaganje opasnim UV zracima kada se sunčate napolju ili u solarijumu može da ubrza proces starenja i rezultira borama, staračkim pegama, mrljama na koži, a nažalost, čak i rakom kože, upozoravaju dermatolozi.

Radite prema uputstvu: Kada se proizvodi koriste u prekomernoj količini, aktivne supstance mogu da izazovu više štete nego koristi, pa je potrebno da pažljivo pratite uputstva. Prekomerna primena može dovesti do začepljenih pora, neujednačene teksture i drugih neželjenih posledica.

bitno je tokom menopauze poštovati uputstva za primenu proizvoda.
Shutterstock 

Razvijte minimalističku rutinu: Više nije uvek bolje. Imati opsežnu rutinu nege kože, posebno koristiti pregršt krema protiv starenja  zapravo može iritirati kožu - ovo često povećava vidljivost simptoma starenja, smatraju stručnjaci.

Budite strpljivi: Dok neki proizvodi obećavaju trenutne rezultate, skoro svim proizvodima koji se bore protiv starenja kože biće potrebno i do tri meseca da pokažu svoj pravi efekat. Najbolje je da ostanete dosledni i da budete strpljivi da biste videli rezultate.

Podsećamo, lokalni tretmani i procedure u ordinaciji su fantastični načini da ostanete na vrhuncu čak i kada vam se menja izgled kože, ali nemojte zanemariti važnost modifikacija životnog stila. Ovo su među najvažnijim, prema stručnjacima:

Akcenat na voću i povrću

Mnogi neprijatni simptomi menopauze mogu se izbeći uz ishranu bogatu voćem i povrćem. Oni takođe mogu pomoći u prevenciji određenih bolesti, uključujući bolesti srca. Ovo je ključno zato što rizik od srčanih oboljenja raste nakon menopauze. Za ovo mogu biti krive godine, povećanje telesne težine ili eventualno niži nivoi estrogena.

tokom menopauze bitno je prilagoditi rutinu.
Profimedia 

Voda, voda, voda

Suva koža i suvoća uopšte su glavni su simptomi menopauze, a gubitak estrogena je glavni razlog za to što sve ovo osećate. Savet je da pijete makar 8-12 čaša dnevno, jer je ovo optimalna količina koja vam može pomoći u ublažavanju ovih simptoma. Pored toga, voda za piće može smanjiti nadimanje izazvano hormonskim promenama.

Izbegavajte šećer i prerađenu hranu

Ishrana preopterećena šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima može dovesti do dramatičnih fluktuacija šećera u krvi, ostavljajući vas iscrpljenim i uznemirenim. Ovo bi moglo pogoršati simptome menopauze - i fizičke i psihičke. Pored toga, ova hrana je povezana sa promenama raspoloženja, noćnim znojenjem i valunzima. Kofein i alkohol su primeri uobičajenih okidača.

hrana je izuzetno bitna tokom menopauze.
Unsplash/Svitlana 

Zaštitite svoje kosti

Hormonalne promene povezane sa menopauzom mogu oslabiti kosti i povećati verovatnoću razvoja osteoporoze, ističu stručnjaci. Mlečni proizvodi kao što su jogurt, mleko i sir su među mnogim namirnicama koje sadrže mnogo kalcijuma. Kalcijuma takođe ima u izobilju u zelenom, lisnatom povrću poput kelja i spanaća. Vitamin D, s druge strane, može biti nezgodan. Sunčeva svetlost je vaš najbolji izvor vitamina D, ali je takođe odgovorna za starenje kože. Namirnice koje mogu pomoći da povećate nivo vitamina D uključuju ribu, jaja i suplemente bogate vitaminom D.