Glavni razlog zbog kojeg se mnogi oslanjaju na šminku je da naglase određene crte lica i prikriju ono što smatraju nedostacima, ili pak da "docrtaju" ono što im nedostaje. Tako je dovoljno samo par poteza maskarom da "otvorite" oči, ili pak nežni karmin u boji korala da instant date licu svežinu. Ovaj "recept" savršeno radi kada ste u dvadesetim ili tridesetim.

Međutim, stvari postaju nešto komplikovanije kada zakoračite u određene godine, a koža počne da se menja. Shodno tome trebalo bi da se prilagođava i vaša beauty rutina što je prvi i osnovni korak pre nego što se uhvatite za puder i slično, a kada smo kod šminke, i tu je bitno načiniti određene izmene ukoliko ne želite da privlačite pažnju na pogrešne delove lica, poput podočnjaka i bora, koje ste možda, nehotice naglasili, iako to niste zapravo želeli.

način šminkanja trebalo bi da se menja s godinama.
CoverGirl/Splash / Splash / Profimedia 

Evo šta ne bi trebalo da radite kada pređete 40, kao i kasnije, u 50-im i 60-im, prema savetima profesionalnih šminkera.

Ne pripremate kožu prvo

Priprema kože pre šminkanja je apsolutno obavezna, a postaje još važnija kako starimo i našoj koži treba više hidratacije. Uobičajene greške koje profesionalni šminkeri vide kod zrele kože spadaju u hidrataciju i dehidraciju. Pre pudera, ili bilo kog make-up proizvoda savetuju da uložite u dobru hidratantnu kremu koja će vratiti vlagu koži i pomoći da se šminka stopi s njom. Kada je koža suva, baš kao kod isušenog jezera, vidi se svaka pora i pukotina. 

koža mora da se hidrira da bi šminka dobro "legla".
Shutterstock 

Dakle, očistite kožu, odradite piling ukoliko je potrebno (nikako mehanički), tonirajte i hidrirajte kožu kvalitetnom hidratantnom kremom (poput one koja sadrži hijaluronsku kiselinu), a zatim dajte koži nekoliko minuta da se osuši pre nego što nanesete sloj prajmera pre podloge, korektor i ostatak šminke.

Prekomerno nanošenje tešnog pudera i u kamenu ili prahu

Puderi u kamenu nikako nisu najbolja opcija za zrelu kožu jer će, gotovo instant, naglasiti fine linije i bore kada se ne koriste pravilno. Ukoliko ste ušli u petu deceniju, puder u prahu ili kamenu treba koristiti u tankom, tankom sloju samo na zonama na kojima prosijavate, kao i u toku dana da "ubijete" sjaj.

u određenim godinama ne treba koristiti teške pudere.
bareMinerals via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Takođe, šminkeri ističu da nije uvek potrebno da koristite pudere velike pokrivne moći jer mogu učiniti da vaša koža deluje još starije. Manje je više, te puder treba nanositi u tankom sloju, čak ni ne na celo lice, već tamo gde je potrebno ujednačiti ten. 

Stručnjaci savetuju da koristite i sunđerčiće za šminkanje, poput beauty blendera i da nežno utiskujete puder u kožu i tako ih blendate. 

savet za zrelu kožu je da ne koristite puder preko celog lica već korektor i cc kreme.
Dolce & Gabbana via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Bolje rezultate ćete dobiti ukoliko koristite i korektore tamo gde je potrebno prekriti određene "nesavršenosti", a na ostatku lica CC kreme ili slično.

Puder pogrešne nijanse  

Puder, kao što znate, ima vrlo specifičnu svrhu: da pomogne da ton vaše kože izgleda ujednačeno. Ali ako pokušavate da promenite boju svoje kože u potpunosti i, recimo, izgledate preplanulo sa tamnijom nijansom šminke, veoma lako može doći do toga da izgledate starije. Isto pravilo važi i ako nesvesno birate nijanse koje su previše svetle za vašu kožu.

uvek je bitno izabrati pravu nijansu pudera.
Profimedia 

Ukoliko se nijansa ne poklapa to privlači veću pažnju ka vašoj koži. Ključno je da se boja pudera stopi sa vašom kožom, a najlakše je izabrati nijansu tako što ćete ih isprobati nekoliko duž linije brade. Ona koja se najbolje uklapa je vaša nijansa.

Korišćenje previše sjaja

Svetlucavi hajlajteri postali su super popularni u poslednjih nekoliko godina, delimično zahvaljujući sve većoj popularnosti različitih tehnika konturisanja lica. A malo shimmera na ključnim mestima kao što su vrhovi jagodica i ispod obrve može apsolutno izgledati zapanjujuće i dati vam zdrav sjaj.

savet je ne koristiti formule sa previše shimmera kada pređete 40.
Profimedia 

Ali umerenost je ključna ovde. Previše svetlucavih proizvoda, nebitno da li su u pitanju highlighteri, rumenilo ili bronzer sa shimmerom, ili pka senka sa šljokicama veoma lako će se uvući u pore i fine linije i naglasiti ih duplo više.

Umesto toga, savet je da koristite kremaste, hidratantne formule sa mat finišom kada je reč o bronzerima ili rumenilu, dok da za hajlajter birate nežnije formule, i naravno, da ne preterujete. 

Ako vas zabrinjava to što se fine linije i bore vide, ponekad je najbolji savet da izbegavate trendove i radite ono što najbolje odgovara vama i vašoj koži.