Svima opada kosa. To je prirodno. Prosečan čovek dnevno izgubi do 100 pramenova kose. Ali, problem se javlja kada primetite da velika količina kosa opada, dok nova ne raste.

Do prekomernog opadanja kose može doći zbog mnogo razloga, uključujući zdravstvene probleme, hormonsku neravnotežu, genetiku, stres, itd. Međutim, naše svakodnevne aktivnosti takođe igraju važnu ulogu u zdravlju naše kose.

Evo pet grešaka koje pravite svaki dan zbog kojih vam kosa drastično opada.

1. Neadekvatno pranje kose

Naravno, svakodnevno pranje kose čini da se osećate i izgledate sveže. Ali prečesto pranje kose, pogotovo agresivnim drogerijskim proizvodima, može dovesti do gubitka kose. Vaša kosa ima mnogo koristi od prirodnih ulja na koži glave. Ona održavaju dlake negovanim. Kada perete kosu svakodnevno ili prečesto, na kraju gubite esencijalna ulja, i to izaziva suvoću glave. Pokušajte da ograničite pranje kose na 2-3 puta nedeljno.

Takođe, ako koristite šampone koji su previše grubi ili isušuju, vaša kosa će postati slabija i suočićete se sa jačim opadanjem i lomljenjem kose. Koristite hranljive šampone i balzame kao što su oni bez bez sulfata, a što se tiče ključnih sastojaka - birajte one sa lukovicom.

2. Ne koristite sprej za zaštitu kose od toplote

Kada je u pitanju nega kose, toplota je vaš najveći neprijatelj. Svi volimo da stilizujemo kosu, ali nekorišćenje toplotne zaštite je veliko NE u beauty rutini. Kada ga preskočite pre oblikovanja kose aparatima ekstremne toplote, nanosite nepovratnu štetu svojoj kosi, i to dovodi do opadanja.

3. Ne vodite računa o ishrani

Mnogi ljudi prave grešku računajući samo kalorije kada računaju dnevni unos hrane. Ono što je važnije od kalorijskih cifara jeste broj hranljivih materija koje ste konzumirali tokom dana. Uverite se da jedete hranu koja je bogata proteinima, biotinom, antioksidansima i vitaminima. Jedite zdrave namirnice poput jaja, orašastih plodova, spanaća, bobičastog voća i ribe kako biste osigurali da vaša kosa dobije sve što joj je potrebno za rast.

4. Ne posvećujete joj dovoljno pažnje

Nega kose počinje od šampona i balzama, ali se tu ne završava. S vremena na vreme, svojoj kosi morate obezbediti dodatnu hidrataciju da bi bila gusta i živahna. Maske za kosu su najbolji način za to jer čine kosu mekšom, sjajnijom i lakom za raščešljavanje. Najvažnije je što sprečavaju lomljenje tokom stilizovanja, a samim tim i opadanje. Beauty tip? Pronađite onu keratinsku koja zaglađuje kosu punih 72 sata.

5. Vežete kosu suviše čvrsto

Da li volite da nosite konjski rep ili nisku punđu? Vrlo verovatno oštećujete kosu time što je vežete suviše čvrsto. Zatezanje korena uzrokuje opadanje kose, zato budite nežni prema svojoj kosi, baš kao i prema koži.