U poslednje vreme, ugljeni hidrati su često stigmatizovani zbog njihove navodne povezanosti sa gojaznošću, dijabetesom tipa 2 i drugim zdravstvenim problemima. Ova "negativna reputacija" samim tim je dovela i do širenja različitih mitova o njihovom uticaju na zdravlje.
Međutim, istina je daleko složenija. Dok je tačno da prerađene namirnice sa visokim sadržajem šećera i rafinisanim žitaricama mogu biti štetne, ugljeni hidrati nisu inherentno loši. Zapravo, oni su esencijalan izvor energije za naše telo, posebno za mozak i mišiće. Ključ je u izboru pravih izvora ugljenih hidrata—onih koji su bogati vlaknima, vitaminima i mineralima.
U nastavku donosimo sedam namirnica sa visokim sadržajem ugljenih hidrata koje ne samo da su zdrave, već mogu doprineti vašem opštem blagostanju, prema nutricionistkinji Zvezdani Ljubenković.
1. Kinoa
Kinoa (Chenopodium quinoa) je drevna pseudožitarica poreklom iz Anda, koja se poslednjih decenija istakla kao superhrana. Bogata je visokokvalitetnim proteinima, što je čini izuzetnim izborom za vegetarijance i vegane. Povezana je sa raznim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšano regulisanje šećera u krvi i zdravlje srca.
2. Ovas
Ovas je relativno dobar izvor proteina (sadrži više proteina od većine žitarica). S druge strane, složeni ugljeni hidrati koji se nalaze u ovoj namirnici se polako razgrađuju, što pomaže u održavanju stabilnog nivoa energije tokom dužeg perioda. Istraživanja sugerišu da konzumiranje ovasa može smanjiti rizik od srčanih bolesti snižavanjem nivoa holesterola.
3. Heljda
Heljda je veoma hranljiva, sadrži i proteine i vlakna. Takođe ima više minerala i antioksidanata od mnogih drugih žitarica. Njeni ugljeni hidrati obezbeđuju stabilnu energiju bez naglih skokova šećera u krvi. Pored toga, studije na ljudima i životinjama sugerišu da može biti posebno korisna za zdravlje srca.
4. Banane
Ovo tropsko voće sadrži visoke nivoe ugljenih hidrata u obliku šećera i škroba, pružajući brz i lako dostupan izvor energije. Banane su takođe bogate kalijumom i vitaminima B6 i C. Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma, banane mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja srca.
5. Batat
Takođe je dobar izvor vitamina C i kalijuma, koji zajedno doprinose očuvanju zdravlja srca i jačanju imunološkog sistema. Batat je prepun antioksidanasa koji pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala u vašim ćelijama kako bi vas potencijalno zaštitili od hroničnih bolesti.
6. Leblebija
Leblebije sadrže esencijalne minerale poput gvožđa, fosfora i magnezijuma, kao i vitamine B grupe, koji su važni za metaboličke funkcije i zdravlje srca.
7. Pasulj
Pasulj je mahunarka bogata složenim ugljenim hidratima, biljnim proteinima i vlaknima. Ugljeni hidrati u pasulju se polako apsorbuju, što doprinosi stabilnom nivou šećera u krvi te pomaže u dugotrajnom osećaju sitosti. Takođe je bogat antioksidativnim jedinjenjima.