8 suplemenata koji pomažu u borbi sa suvom kožom: Totally Wellness otkriva sve o dodacima ishrani za ovaj tip kože

Suva koža je tip kože koji se odlikuje nedostatkom prirodnih ulja i često je uzrokovana genetskim faktorima ili starenjem.

Burberry via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Dehidratacija, starenje, alergije, nedostatak određenih nutrijenata, ali i sezonske promene uzrokuju suvu kožu. U zavisnosti od uzroka mogu se koristiti različite metode lečenja, uključujući lekovite masti, hidratantne kreme za negu tela i maske za lice. Pored toga, promene načina života, poput konzumiranja više vode i uzimanja određenih suplemenata, mogu poboljšati suvoću kože.

Suva koža može se manifestovati kroz različite simptome:

  • Svrab i iritacija: Osobe sa suvom kožom se često suočavaju sa nelagodnošću i i svrabom.
  • Crvenilo: Ponekad suva koža može postati crvena i upaljena.
  • Pucanje i ljuštenje: Koža može postati osetljiva, gruba i početi da se ljušti, što može dovesti do pucanja kože. 
  • Zategnutost: Suva koža često daje osećaj zategnutosti, naročito nakon pranja ili u hladnim vremenskim uslovima.
  • Gruba tekstura: Površina kože može postati suva i neujednačena.

Koja je razlika između suve i dehidrirane kože?

Suva koža i dehidrirana koža često se koriste kao sinonimi, ali se zapravo razlikuju. Suva koža je tip kože koji se odlikuje nedostatkom prirodnih ulja i često je uzrokovana genetskim faktorima ili starenjem. Sa druge strane, dehidrirana koža odnosi se na stanje u kojem koža gubi vlagu, što može biti uzrokovano spoljašnjim faktorima kao što su niska vlažnost vazduha ili nedovoljan unos tečnosti. Dehidrirana koža može biti privremeni problem, koji se može rešiti povećanjem unosa tečnosti i korišćenjem hidratantnih preparata.

Koji su najbolji suplementi za suvu kožu?

Određeni suplementi mogu pomoći u poboljšanju hidratacije i zdravlja kože. U nastavku izdvajamo samo neke od preporučenih.

1. Vitamin D3

Vitamin D je vitamin rastvorljiv u mastima koji je presudan za mnoge aspekte zdravlja, uključujući zdravlje kože.

Keratinociti, ćelije kože koje čine većinu spoljnog sloja kože poznate kao epidermis, jedine su ćelije u čovekovom telu koje mogu da formiraju vitamin D od njegovog prekursora 7-dehidroholesterola (7-DHC) i pretvore ga u oblik koji naše telo može da koristi.

Vitamin D ima važnu funkciju u zaštiti kože i rastu ćelija kože, kao i u održavanju imunološkog sistema kože, koji deluje kao prva linija odbrane od štetnih patogena.

Pokazalo se da suplementi vitamina D značajno ublažavaju simptome kožnih poremećaja koji uzrokuju suvu kožu koja svrbi, uključujući ekcem.

pexels / nana 

Velikom procentu stanovništva nedostaje vitamin D, a s obzirom na to da je ovaj hranjivi sastojak od suštinske važnosti za hidrataciju kože, dodavanje suplementa ovog vitamina može pomoći u borbi sa suvom kožom.

2. Kolagen

Kolagen je protein vezivnog tkiva, koji naše telo proizvodi, a zadužen je za zdravu, svežu, sjajnu i zategnutu kožu. Smešten između epiderma i mišića, ima ulogu držača kože i utiče na njeno starenje.

Neka istraživanja su pokazala da uzimanje suplemenata na bazi kolagena može imati niz blagodati za kožu, uključujući ublažavanje bora i povećanje hidratacije kože.

Pre nego što uključite suplement kolagena, konsultujte se sa lekarom.

3. Vitamin C

Vitamin C deluje kao moćan antioksidans koji štiti kožu i neophodan je za proizvodnju kolagena, što ga čini važnim hranjivim sastojkom za zdravlje i negu kože.

U stvari, koža sadrži veoma visok nivo vitamina C, a neka istraživanja su utvrdila koncentraciju do 64 mg vitamina C na 100 g epidermalnog sloja kože.

Ne iznenađuje što su studije pokazale da povećanje vitamina C u ishrani pomoću suplementa ovog nutrijenta može poboljšati mnoge faktore zdravlja kože, uključujući njenu hidrataciju. Dakle, suplementi vitamina C mogu poboljšati celokupno zdravlje kože i pomoći u suzbijanju suve kože.

Kao i sa bilo kojim novim suplementom, pre dodavanja vitamina C u ishranu, konsultujte se sa lekarom.

4. Riblje ulje

Riblje ulje je dobro poznato po svojim svojstvima za unapređenje zdravlja kože.

Sadrži dokozaheksaenoinsku kiselinu (DHA) i eikozapentaenoinsku kiselinu (EPA), dve esencijalne masne kiseline koje imaju moćna antiinflamatorna i lekovita svojstva i za koje je dokazano da na mnogo načina dopirnose zdravlju i izgledu kože.

Pexels/Ready Made 

Suplementi sa ribljim uljem mogu poboljšati zaštitu masnih kiselina na koži, što pomaže u održavanju njene hidratacije.

5. Probiotici

Brojne studije dovode u vezu konzumiranje suplemenata probiotika i zdravlje kože. Mnogi istraživači smatraju da probiotici mogu pomoći u usporavanju starenja kože, jer održavaju njenu PH vrednost optimalnom.

Jedna studija je pokazala da je dodavanjem bakterije Lactobacillus plantarum u ishranu, poboljšana funkcija zaštite kože i hidratacija kože nakon 8 nedelja. Međutim, potrebno je više istraživanja.

6. Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina se često koristi lokalno za poboljšanje hidratacije kože, ali nedavna istraživanja pokazuju da i unošenje u organizam ovog jedinjenja u kombinaciji sa drugim hranljivim sastojcima može značajno povećati hidrataciju i elastičnost kože, te ublažiti vidljivost bora.

Unsplash/Nati Melnychuk 

7. Aloe vera

Aloe vera se vekovima koristi u nezi kože. Bogata je brojnim vitaminima, aminokiselinama, enzimima, mineralima i antioksidansima.

Studija sprovedena na 64 žene otkrila je da je dodavanje masnih kiselina dobijenih iz aloe vere tokom 12 nedelja značajno poboljšalo vlažnost i elastičnost kože u poređenju sa placebom.

8. Ceramidi

Ceramidi su molekuli masti koji su važne komponente zdrave kože. Neka istraživanja su pokazala da dodavanje suplemenata ceramida u ishranu može povećati hidrataciju kože, što može pomoći u lečenju suve kože. Ove suplemente možete pronaći u boljem opremljenim apotekama i obično se nalaze u kombinaciji sa drugim suplementima za kožu.