Pet meseci nakon što su nove kolekcije prikazane na nedeljama mode nagovestile šta možemo da očekujemo u novoj godini, modni trendovi za 2023. počeli su da pronalaze svoje mesto na policama naših omiljenih radnji. Ali šta je to što bismo zaista trebali da kupimo za predstojeću srezonu?

Naime, ove godine trendovi se okreću ka utilitarističkim cargo pantalonama, teksasu i nosivim siluetama koje su dominirale revijama za proleće 2023. To ne znači da će prvih šest meseci u godini biti stilski monotoni. Dramatične dužine i metalik boje razbuktavaju naš entuzijazam za modnim eksperimentisanjem, čak iako dolaze u praktičnim iteracijama. Što se tiče boja, Pantone jer rekao svoje – opraštamo se od Barbiecore estetike, a Viva Magenta u svim svojim tonovima crvene donosi radost i otmenost koje smo priželjkivali.

U nastavku otkrijte 6 trendova koje ćemo ovog proleća viđati svuda.

1. CARGO PANTALONE

2023. godina biće u znaku utilitarne odeće, a njen tipičan predstavnik koji već uveliko nose modne influenserke na Instagramu jesu cargo pantalone. Džepovi dolaze u XXL veličinama i u njih staje baš sve (od telefona do IQOS-a, ukoliko ste korisnik), a različiti materijali – poput svile i organze – osvežavaju njihov kroj. Takođe, zaboravite na predvidivu maslinastozelenu ili bež boju – na scenu stupa smelija paleta.

profimedia-0722895555.jpg
PIXELFORMULA / Sipa Press / Profimedia LAQUAN SMITH

2. PROVIDNA ODEĆA

„Ogoliti sve“ je moto koji nas prati još od završetka pandemije. Transparentne kreacije i tzv. naked haljine preplavile su crveni tepih (setimo se samo Rihanne i Cher), a sada postaju i deo uličnog stila. Od haljine nalik celofanu, nošene preko hrabro obojene maksi suknje Tory Burcha, do lepršave Victoria Beckham haljine koja otkriva donji veš, ranije rizičan trend sada postaje deo vaše svakodnevne odeće (nosite ga ispod košulje, majice kratkih rukava, ili preko kožnih pantalona).

profimedia-0730584050.jpg
Anthea Simms / Camerapress / Profimedia MIU MIU

3. DENIM U NOVOM RUHU

Čini se da se čak i najluksuzniji brendovi slažu da je teksas jedan od glavnih trendova 2023. godine – pogledajte sve te teksas haljine, kombinezone, pa čak i čizme (do kolena!). Za koju god kategoriju da se odlučite, imaćete bezvremene krojeve koji su nosivi čak i onda kada nisu na modnom radaru.

profimedia-0702899272.jpg
SplashNews.com / Splash / Profimedia MARINE SERRE

4. ŠLJOKICE ZA DAN

Količina sjaja na pistama 2023. naterala bi vas da pomislite da smo se vratili u bučne 2000-te. Iako smo navikli da se šljokice rasprše čim sat otkuca ponoć 31. januara, ove godine, dizajneri ih ostavljaju na podijumu, i to dnevnom, prilagođavajući ih svakodnevnoj odeći. Majica bez rukava sa srebrnim šljokicama i jeans? Čini se da imamo novu radnu uniformu (i niko ne sme ništa da vam kaže!).

profimedia-0730519926.jpg
Anthea Simms / Camerapress / Profimedia MICHAEL KORS

5. MAKSI SUKNJE

Kao odgovor na ultra nepraktične mikro suknje iz 2022. godine, maksi suknje su ovde da preuzmu vođstvo. U skladu sa pomenutim cargo i teksas trendovima, očekujte mnogo niskih, džepovima ukrašenih silueta i teksas suknji koje se prostiru do poda, kao i stilova u raznim printovima i neočekivanim materijalima poput somota. Živeli dugi porubi!

profimedia-0730487119.jpg
Anthea Simms / Camerapress / Profimedia ALTUZARRA