Sastojci:

1,3 kg pilećeg belog mesa i bataka

so, biber

6 tankih traka slanine

230 g šampinjona

1 velika šargarepa

2 crna luka

2 čena belog luka, mlevena

1 kašika paradajz pirea

2 kašike brašna

2 šolja crnog vina

1 šolja pilećeg bujona (kocka)

1 kašika brendija

malo timijana

3 kašike putera

svež peršun

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. Piletinu posolite i pobiberite. Ispržite slaninu dok ne postane hrskava.

U plitkoj i velikoj šerpi pržite piletinu dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite i u istoj šerpi na malo ulja propržite iseckane pečurke, luk i šargarepu. Dodajte sitno seckani beli luk i pržite još minut.

Zatim u to sipajte paradajz pire i promešajte, a zatim dodajte brašno i mešajte sve dok se lepo ne sjedini. Postepeno sipajte vino, supu, pa brendi. Vratite piletinu i slaninu u šerpu. Dodajte timijan, posolite i pobiberite i ostavite da proključa.

Nakon ključanja pokriti poklopcem i staviti u rernu. Kuvajte dok se piletina ne bude gotova nekih 30 minuta. Izvadite piletinu iz lonca i stavite na tanjir.

Vratite lonac na ringlu da se kuva na srednjoj temperaturi, dodajte puter i dinstajte dok se sos ne zgusne, oko 10 minuta. Kada se sos zgusne vratite piletinu u rernu.

Izvor: stvarukusa.rs