Poznat i kao "millionaires shortbread" (kolač milionera) zbog najukusnijih sastojaka - karamele i čokolade, izgleda kao da je napravljen u poslastičarnici. Shortbread je vrsta prhkog testa za keks i kolače, koje je popularno u Velikoj Britaniji. Tradicionalno se pravi od jednog dela šećera, dva dela maslaca i tri dela brašna. U ovom kolaču se spaja sa rastopljenom karamelom i slatkom čokoladom. 

Pripremite svojoj porodici neverovatano ukusan dezert!

Sastojci:

Za testo

- 225 g mekogmaslaca

- 125 g šećera

- 340 gbrašna

- 1 prstohvat soli

Za karamel

- 200 g mekog maslaca

- 200 gšećera

- 400 ml kondenzovanog mleka

- 3-4 kašikejavorovog sirupaili rastopljenog meda

Za čokoladni sloj:

- 250 gčokolade(mlečna, tamna ili bela)

Priprema:

Zagrejte rernu na 150 stepeni, pa obložite pravougaoni pleh (33 cm x 23 cm) papirom za pečenje. Prekrijte i bočne strane.

Zaprhko testomešajte meki maslac, šećer i so mikserom oko tri minuta. Zatim dodajte prosejano brašno i mutite još tri minuta. U početku će se stvarati mrvice od testa, ali nastavite da mutite dok ne dobijetegrubu smesu.

Stavite testo u pleh, pa pritisnite da biskvit bude oko centimetar debljine. Stavite u rernu i peciteoko 35 minuta dok testo ne poprimi zlatnožutu boju. Zatim ostavite da se testo potpuno ohladi i stavite ga u frižider.

Zakaramelstavite preostali maslac, šećer i kondenzovano mleko zajedno s javorovim sirupom u šerpu i zagrejte na srednjoj vatri. Ostavite da krčka oko 30 minuta uzneprestano mešanje, dok se tečnost ne pretvori u gustu karamelu.

Stavite karamel u pleh na biskvit i ravnomerno rasporedite. Stavite u frižider na još sat vremena da se karamel stegne.

Na kraju rastopite čokoladu na pari i stavite na sloj karamele. Stavite kolač u frižider da se stegne, isecite na kockice i uživajte.

Pogledajte pripremu:

Izvor: stil.kurir.rs