Međunarodna kulturno-obrazovna manifestacija još jednom će slaviti ime najvećeg romantičarskog kompozitora, „Pesnika klavira“ – Frederika Šopena. Beogradski Šopen fest je jedinstveni događaj u našoj sredini i regionu posvećen pijanizmu, sagledavajući ga kao vrhunsku umetnost sa stanovišta teorije, edukacije i koncertne prakse.

Festival od 2012. godine, u okviru februarskog i oktobarskog ciklusa, odabranim programima i plemenitim ciljevima okuplja renomirane pijaniste, klavirske pedagoge, predavače, mlade talente iz Srbije i inostranstva, kao i sve ljubitelje klasične muzike i umetnosti uopšte.

Šopenu u čast, za publiku će i ove godine muzicirati vrhunski pijanisti, u elitnim koncertnim salama Beograda.

Tri pijanistička koncerta

Humanitarni koncert Mladi pijanisti biće održan 21. februara od 20.00 u Skupštini grada Beograda. Na koncertu će se predstaviti troje izuzetnih mladih talenata: Viktor Radić (Srbija), Sarah Skopljak (Bosna i Hercegovina) i Vedran Janjanin (Hrvatska).

Mladi pijanisti su pobednici Pijanističkih takmičenja BŠF 2015 i 2016, i dobitnici značajnih nagrada na internacionalnim pijanističkim takmičenjima.

Sredstva od prodaje karata namenjena su za kupovinu 4D ultrazvučnog aparata za porodilište u Pančevu, čime Festival nastavlja tradiciju negovanja humanitarnih delatnosti u oblasti kulture i umetnosti. Cena donatorske ulaznice na koncert je 1000 RSD.

Na istom mestu, 24. februara od 20.00, Rita Kinka održaće pijanistički resital.

Rita Kinka, jedno je od najznačajnih imena srpskog pijanizma. Umetnica je sa najvećim brojem učešća na pijanističkim takmičenjima, kao i dobitnica mnogobrojnih, značajnih nagrada. Strastveno i sa ljubavlju sticano, veliko izvođačko iskustvo Rite Kinke, karakteriše specifičan stil sviranja pun senzibiliteta i sugestivnosti, i pažljivo odabrana dela najzahtevnijeg klavirskog repertoara.

Na koncertu će Rita Kinka izvesti dela Betovena, Šuberta i Šopenovu Sonatu u b-molu, op. 35. Ulaz je slobodan.

Ekskluzivno, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, 22. februara od 20.00, sviraće Dmitri Šiškin, laureat najprestižnijeg Šopenovog konkursa u Varšavi 2015.

Dmitrij Šiškin, doktorant na čuvenom Konzrvatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi, danas je jedan od vodećih pijaniste mlađe generacije svetske pijanističke scene. Prvi solo koncert je održao u svojoj trećoj godini, a sa šest godina je nastupao sa orkestrom, kada je u ruskoj štampi nazvan „otkrovenjem, genijem izvanrednih sposobnosti“.

Kao nosilac nagrada na najznačajnijim svetskim pijanističkim takmičenjima, Šiškin nastupa u najvećim koncertnim dvoranama, i sa najznačajnijim simfonijskim orkestrima sveta. Svetla i kreativna individualnost njegove interpretacije, te izvanredne izvođačke sposobnosti, čine koncerte ovog mladog umetnika posebnim doživljajima za publiku širom sveta.

Na koncertu u Kolarcu, Šiškin će izvoditi dela Mocarta, Tanjejeva, Skrjabina, Lista i Šopena (Nokturno op 9, br. 2; 3 Mazurke op. 59; Skerco br. 2, b-mol, op.31; Poloneza As-dur, op. 53).

Susret sa umetnikom

Dan posle koncerta na Kolarcu, u subotu, 23. februara od 10.30, u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, publika će imati priliku da u okviru otvorenog, pratećeg programa Susret sa umetnikom, nastavi druženje sa pijanistom Dmitrijem Šiškinom.

Prisutni će moći da upoznaju pijanistu, i tokom spontanog druženja, čuju njegova iskustva i impresije sa značajnih takmičenja, da postavljaju pitanja vezana za njegov profesionalni život, čuju po neku zanimljivost ili anegdotu.

Moderator programa je pijanista i klavirski pedagog Dragomir Bratić.

Ulaz na program je besplatan.

Chopin obSession

Šopen opsesija – premijerno je zagrevanje pred svečano otvaranje 6. Beogradskog Šopen festa. Poetsko-muzički session će okupiti ljubitelje Šopenove muzike, pijaniste i umetnike koji će izvoditi Šopenova dela, i mlade glumce koji će govoriti stihove pesnika romantičarske epohe. Prisutni će biti u prilici da dobiju besplatne ulaznice za koncert pijaniste Dmitrija Šiškina.

Ulaz na Chopin obSession je slobodan.

Program za decu

Mala škola bontona „Kako se sluša Šopen“, biće održana 25. februara od 11.00 u Kolarcu.

Program Kolarčevog Centra za muziku je za decu uzrasta od pet do deset godina. Moderator programa je kontrabasista i televizijski voditelj Miloš Milovanović, koji na zanimljiv način mališane upoznaje sa stvaralaštvom velikog kompozitora. Šopenove kompozicije izvode Marija Radovic – klavir, Martina Miler – violina i Iva Milošević – flauta.

Ulaznice po ceni od 200 RSD, dostupne su na blagajni Kolarca.

Na nekoliko različitih lokacija u Beogradu biće održane muzičke radionice i nekoliko koncerata za decu. (danubeogradu.rs)

6. Beogradski Šopen fest – program

Jubilej godišnjice rođenja F. Šopena, predstavlja

Ponedeljak, 20. februar (18.00) – Mikser Haus

Chopin Cafe – Chopin obSession

Utorak, 21. februar (20.00) – Skupština grada Beograda – Svečano otvaranje

Humanitarni koncert Mladi pijanisti: Viktor Radić, Sarah Skopljak i Vedran Janjanin

Pobednici BŠF Takmičenja iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Sreda, 22. februar (20.00) – Zadužbina Ilije M. Kolarca

Pijanistički resital: Dmitry Shishkin (Rusija)

Laureat Međunarodnog takmičenja Frederik Šopen, Varšava 2015

Četvrtak, 23. februar (10.30) – Kulturni centar Beograda, Galerija Artget

Susret sa umetnikom – Dmitry Shishkin

Petak, 24. februar

(17.00) – DKC Majdan, Kuća kralja Petra

Studio za muzičku edukaciju Little piano – Muzička radionica i Koncert Romantizam za najmlađe

(20.00) – Skupština grada Beograda – Pijanistički resital: Rita Kinka

Subota, 25. februar

(11.00) – Zadužbina Ilije M. Kolarca – Mala škola Bontona: Kako se slusa Šopen

(14.00) – Međunarodni centar za muziku Eva – Muzička radionica Muzika i osećajnost

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/