Najnoviji film Mile Turajlić trijumfovao je u Amsterdamu na IDFA, najprestižnijem i najvećem festivalu dokumentarnih filmova na svetu. Ovo je prvo prizanje za nekog umetnika ne samo iz Srbije, već iz bivše Juge.

Film „Druga strana svega“ uvodi srpski dokumentarni film u sferu velikih, složenih i značajnih evropskih koprodukcija i kao krunu svega donosi najveću nagradu sa jednog od najvećih svetskih festivala dokumentarnog filma!

Zaključana vrata u jednom stanu u Beogradu već 70 godina predstavljaju barijeru koja jednu porodicu odvaja od njene prošlosti. Započinjući intimni razgovor sa svojom majkom o ovoj političkoj razdelini u njenom stanu, rediteljka trasira priča o podeljenoj kući i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti. Hronika nekoliko generacija jedne porodice u Srbiji prerasta u portret jedne aktivistkinje u vreme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost. 

"Novi film Mile Turajlić intrigantnog naslova „Druga strana svega“ zaista je višestruko nov, neobičan i neočekivan pogled mlade autorke koju smo upoznali preko njenog prvog izuzetno uspešnog filma „Cinema komunisto“, živopisne sage o filmovima i filmovanju socijalističke Jugoslavije. Novi dokumentarac je najvećim delom svojevrsni nastavak priče o državi koje više nema, ali ovoga puta iz vrlo lične perspektive odvažne, promišljene i empatične žene koja je svojim požrtvovanim angažovanjem ostavila istinski značajan trag pre i posle 5. oktobra. „Druga strana svega“ je i svedočanstvo o tome šta je značilo biti na drugoj strani u vremenima kada su podele sudbinski određivale živote ljudi, ali i pokušaj da se nakon više decenija pređe preko drastično iscrtane linije zabranjene zone i najzad otkrije šta je na toj drugoj strani, na drugoj strani svih vrednosti sveta grubo potisnutog u senku i nestajanje. Najzad, ovo je i novi, lirski dokumentaristički narativ koji veoma vešto i dosledno razvija Mila Turajlić, počev od pažljivo biranih prizora koje beleži kao posvećena snimateljka, pa do fino nijansiranih tokova koje prepliće gradeći uzbudljive sudare dramatičnih dešavanja na fonu intimistički intonirane atmosfere, emotivne okosnice čitavog filma." - Svetlana i Zoran Popović, osnivači i direktori Festivala dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih"

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/