Kada se osvrnemo na prošlu godinu i prilično mlake naslove za koje smo se uopšte začudili da su nominovani, ova godina je barem duplo značajnija. Rukave su ozbiljno zasukali Chrisopher Nolan (Dunkirk), Guillermo Del Toro (The Shape of Water), Luca Guadagnino (Call Me By Your Name) i Joe Wright (Darkest Hour).

Koliko je dobra priča, toliko je dobra i slika koja je prati, a o glumcima da ne govorimo.

Najveće nedoumice po pitanju moguće nagrađene glumačke postave trenutno su između dva vrhunska britanska glumca i to ona nominovana za glavnu ulogu: Daniel Day-Lewis za Phantom Thread i Gary Oldman za Darkest Hour.

Dok je slična situacija i među nominovanim za najbolju sporednu mušku ulogu, ali ovaj put među poznatim američkim glumcima: Williama Dafoa za The Florida Project i Sama Rocwella za Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Iz kog razloga su tenzije i očekivanja na visokom nivou, te koje se prognoze prediviđaju ostalim kategorijama, saznajte u nastavku teksta:

Najbolji film: Get Out

Pre svega mesec dana izgledalo je kao da ovo ostvarenje nema nikakve šanse, naročito ne pored recimo Call Me By Your Name o kome se priča od kada je snimljen. Više od pola godine. Međutim, stvari se menjaju. Tako je ovaj psihološki horor, iako važi za kulturološku kontravezu trenutno, vrlo visoko kotiran na listi mogućih dobitnika.

Drugi po redu je The Shape of Water Guillerma Del Tora, koji između ostalog ima najviše nominacija.

Dok se solidne prognoze predviđaju i fenmenalnoj drami Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Najbolji režiser: Guillermo Del Toro, The Shape of Water

Sada je već postao običaj da film koji bude proglašen najboljim uglavnom ne potpisuje režiser koji kući odnosi Oskara u kategoriji Najbolja režija. Del Torov rad uveliko je priznat i prepoznat od strane akademije, te ne bi bilo iznenađenje da to i ovoga puta bude slučaj, naročito iz razloga što je The Shape of Water zaista sjajan!

Dosta dobre prognoze na drugom mestu ima i fenomenalna vojna drama Dunkirk, kako zbog odličnog režiserskog rada koji potpisuje Christopher Nolan, tako i zbog činjenice da je njegov rad u prošlosti bio potcenjen od strane Akademije.

Najbolja glumica: Frances McDormand, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Ovo je jedna od retkih kategorija sa 90% odsto šanse za pobedu. Fantastična Frances McDormand dobila je Oskara davne 1996. za film Fargo, a do tada je ostavila niz zapaženih uloga. Ova u "osvetničkoj" drami, kako su je nazvali strani mediji, toliko je upečatljiva da praktično ne postoje prognoze za druga ženska imena koja bi mogla da osvoje nagradu u ovoj kategoriji. Međutim, ukoliko je Akademija ipak potceni, onda bi se na njenom mestu mogla naći mlada Saoirse Ronan za Lady Bird.

Najbolji glumac: Gary Oldman, Darkest Hour

Ako ćemo suditi po drugim najprestižnijim nagradama u svetu filma, a to je Golden Globe, Oskar ovaj put ide legendarnom britanskom glumcu za ulogu Churchila. I bilo bi možda krajnje vreme da Oldman zaokruži svoju karijeru ovim prestižnim priznanjem, s obzirom da važi za jednog od najboljih glumaca generacija, ali nikada nije osvojio Oskara. 

Međutim, tu je još fenomenalniji Daniel Day-Lewis nominovana za ostvarenje u kriminalističkoj drami Phantom Thread. A kada kažemo fenomenalniji, ne mislimo da je Lewisova gluma bolja, ona je uvek briljantna, već je činjenica da je u pitanju čovek koji generalno važi za najboljeg glumca našeg doba. I to nikako nije jedina stavka koja bi britansko-irskom glumcu mogla doneti četvrtog po redu Oskara, već činjenica da je Phantom Thread njegova poslednja filmska uloga.

Najbolja sporedna glumica: Allison Janney, I, Tonya

Iako je američka glumica jedna od obaveznih nagrađenih na Emmy-jima, kada su u pitanju Oskari, ovo joj je prva nominacija i nema nikakvog razloga za sumnju da nagradu neće odneti kući, naročito ukoliko uzmemo u obzir pre-Oskar sezonu filmskih nagrada.

Najbolji sporedni glumac: Willem Dafoe, The Florida Project

Ovo je jedna od najnapetijih kategorija, s obzirom da se velika utrka vodi između sjajnog Dafoa kome je ovo treća noiminacija za Oskara i ništa manje sjajnog Sama Rockwella za Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, kome je ovo prva nominacija za Oskara, ali je tu ovogodišnji Golden Globe koji mu je već dodelio ovu nagradu.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/