Wenders, Tarantino, Mandela, Bono, Angelina Jolie i Kitano, samo su neki od umetnika koji su se usudili da reditelju Hermanu Vaskeu odgovore na krucijalno, nimalo naivno i lako pitanje -  „ZAŠTO SMO KREATIVNI?“.

Upravo njih ćemo gledati na velikom platnu Kombank dvorane na svečanom otvaranju prvog izdanja dokumentarnog filmskog festivala ДОК #1, 31. januara od 20h.

Film „Zašto smo kreativni?“ projekat je reditelja Hermana Vaskea, koji je tokom 30 godina svoje karijere snimao najintrigantnije svetske umetnike i velike umove današnjice, među kojima se nalaze dobitnici Nobelove nagrade i Oskara. Učesnici filma dolaze iz različitih poslovnih sfera, uglavnom iz filmske industrije, ali takođe iz sveta muzike, umetnosti i arhitekture.

Ceo projekat započet je intervjuom Davida Bowiea, koji se dalje provlači kroz ceo film.

Takođe, u filmu se pojavljuju intervjui ljudi koji imaju sponu sa rediteljevim prethodnim radom, kao na primer, umetnica Marina Abramović, filozof Slavoj Žižek i reditelj Emir Kusturica koji su 2002. učestvovali u snimanju dokumentarnog filma „Balkan spirit“.

„ДОК #1“ je novi festival dokumentarnog filma koji će tokom četiri festivalska dana prikazati odvažne i ključne filmove iz aktuelne svetske produkcije.

(9 novih filmova koje ćemo gledati u 2019)

Domaćin prvog izdanja „ДОК #1“ je Kombank dvorana, a festival će se održati od 31. januara do 3. februara 2019. godine.

(3 filma koja izdvajamo iz Glavnog takmičarskog programa 47. Festa)

Ovog prvog festivalskog izdanja, publika će imati prilike da pogleda preko 20 dugometražnih filmskih ostvarenja raspoređenih u 4 programske celine (‚‚Prvi Korak”, ‚‚Na Ivici”, ‚‚Vrhunci” i ‚‚Biografije”). Program ‚‚Vrhunci” predstaviće dokumentarne filmove koji su zapaženi od strane svetskih programskih selektora, ali i priznate publike  velikih festivala, dok će nasuprot tome, program ‚‚Prvi korak”, slaviti debitante i njihove prvence. Na programu ДОК #1 festivala, naći će se i par biografskih dokumentaraca, a filmovi koji obrađuju bizarne, provokativne i granične teme, pronaći će svoje mesto programu ‚‚Na Ivici”.

Nas je ipak najviše obradovala vest da ćemo na ovom festivalu imati priliku da gledamo dva sjajna modna filma.

Jean Paul Gaultier: Freak and Show - 31.01 u 18h, sala 6 (300 din)

Jean Paul Gaulthier - jedan od najpriznatijih i najboljih modnih dizajnera čuven je po svojim upečatljivim i subverzivnim kreacijama. Ali ove sezone, nije u pitanju ni haljina ni parfem, već raskošna modna revija Freak show. Prateći sve što se dešava iza scene, film Jean Paul Gaulthier: Frik i Šik prikazuje izuzetno ambiciozne dve godine stvaranja Jeanovog glamuroznog kabarea koji će gledaoce uvesti u ekscentrični i često provokativni svet ovog jedinstvenog genija.

Celebration - 2.02. u 18h, sala 6 (300 din) 

Dok Yves Saint Laurent, jedan od najvećih modnih dizajnera, skicira modele svoje poslednje kolekcije, iza kulisa, Piere Berge organizuje seriju događaja da bi od modne ikone stvorio savremeni mit. Smeštena u modnu kuću u periodu od 1998. do 2001, kamera dokumentariste Olivijea Mejrua snima duo Laurent-Berge. Intrigantan pogled iza kulisa modne industrije, otkriva takođe i međuljudske odnose i pravu prirodu njenih protagoniista, skrivenu od pogleda publike.

Kompletan program pogledajte OVDE.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/