Svima nam je potrebno malo inspiracije u vidu lepote umetnosti, a Petar Mošić nam u ovim sumornim danima pruža upravo to. U periodu od 7. do 28. aprila u galeriji Lucida (Čika Ljubina 11), imaćete priliku da pogledate 12 dela koja se bave problematikom odnosa čoveka i prirode. Po prvi put, umetnik će beogradskog publici predstaviti i specijalnu instalaciju koja se bavi ovom temom.

“Ta divna bića na platnima, sa vrlo upornim i direktnim pogledom, provociraju bez transparentne gestikulacije, vrlo mirnog stava, nezainteresovani da pomognu u demistifikaciji svoje poruke. Strpljivo čekaju trenutak koji je dug, možda i bekonačan, u kom će posmatrač razlučiti jasnost komunikacije, u razdvajanju dobrog od lošeg. Fizička i materijalna dinamika slike je gotovo zaustavljena, dok je energetski vibrato intenzivan. Kako dokučiti nevidljivo, sa toliko namerno nedorečenog na licima portretisanih? Ispred pomno oslikanih radova, razrađene tematike, sa subjektima iz savremenog konteksta, kako dosegnuti i vratiti se nativnom, iskonskom, prirodi, ako je to put na koji umetnik navodi, a nemoguće je prečicom? Toliko nedoumica ostaje pod velom mistike, dok uporno preispitujemo šta je dominantna kategorija između detunjeg, infantilnog, spekulativnog, osvešćenog, naučenog…”

Petar Mošić završio je doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. Anđelke Bojović. Ovaj mladi umetnik višestruko je nagrađivan za osobeni, publici i kritici sada već prepoznatljiv stil. Među značajnijim dodeljenim nagradama spadaju Zlatna paleta sa Prolećne izložbe ULUS-a (2016.) i nagrada Zadužbine “Momčilo Momo Kapor” (2020.). Radovi Petra Mošića nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, ali krase i nekoliko javnih beogradskih zgrada, u vidu murala. Učestvovao je na šesnaest samostalnih i preko stotinu grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i u međunarodnim projektima i rezidencijama, poput Glo’Art fondacije u Belgiji (2016, 2017, 2018, 2019.).

Od 2016. do 2018. bio je član Saveta Galerije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Glo’Art fondacija proglasila ga je 2019. godine za jednog od najuspešnjih mladih umetnika koji su gostovali na ovoj međunarodnoj rezidenciji. Živi i stvara u Beogradu.

Tekst: Mira Vujović