Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umetnost

Pitali smo stručnjake da li je sheet maska zaista nezaobilazni deo beauty rutine. Evo šta su nam rekli!

Autor taradjukic
Autor taradjukic

Nezaobilazni deo beauty rutine ili fama korejskih beauty trikova?

Izvor: Foto: Pexels/Polina Kovaleva

Maske za negu kože lica postale su jedan od najpopularnijih kozmetičkih proizvoda današnjice koji, očekivano, dolaze sa najrazličitijim tvrdnjama o delovanju na kožu. Ipak, malo je poznato da li je ovakav način nege uopšte efikasan, a posebno da li je efikasniji u odnosu na oprobane serume ili kreme?

Važno je da razumemo da, bez obzira na to da li govorimo o serumima, uljima, kremama ili maskama, u stvari samo govorimo o načinima transporta jedinjenja na i u kožu. Prednost maski je u tome koliko prijaju i u vremenu koje ostaju na koži. Na ovaj način sprečavaju isušivanje te postoji veća verovatnoća da će više jedinjenja biti transportovano u kožu. Ovde praktično govorimo o klasičnim oblogama koje su dobro istražene i koje zaista mogu da ubrzaju oporavak kože ili poboljšaju popustljivost dermatoloških lekova. Najrelevantnija maska u stvari je kultna sheet maska, odnosno ona papirna koja je zapravo samo dobro oprobana obloga. Naravno, ovde je posebno važno da je maska pravilno formulisana jer će u suprotnom dodatno isušiti i iritirati kožu.

S druge strane, maske, kao i svi proizvodi za jednokratnu upotrebu koji dolaze u primamljivoj ambalaži, imaju izrazito negativan uticaj na životnu sredinu. Dok pročešan kozmetički proizvod traje oko dva meseca, najpopularnije maske su za jednokratnu upotrebu i proporcionalno posmatrano stvaraju više otpada. Takođe, dobro formulisan klasičan kozmetički proizvod može da ostvari sve pozitivne efekte koje nude maske, pa je i nesagledivo praktičniji za svakodnevnu upotrebu.      

Na kraju, čini se da maske igraju najvažniju ulogu u oslobađanju od stresa i umirenju, pa je pitanje da li je #selfcare trenutak dovoljan da opravdamo ulaganje u beskrajnu količinu sheet maski?

Foto: Pexels/Polina Kovaleva

Tekst: Mladen Antonijević Priljeva

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity