Maske za negu kože lica postale su jedan od najpopularnijih kozmetičkih proizvoda današnjice koji, očekivano, dolaze sa najrazličitijim tvrdnjama o delovanju na kožu. Ipak, malo je poznato da li je ovakav način nege uopšte efikasan, a posebno da li je efikasniji u odnosu na oprobane serume ili kreme?

Važno je da razumemo da, bez obzira na to da li govorimo o serumima, uljima, kremama ili maskama, u stvari samo govorimo o načinima transporta jedinjenja na i u kožu. Prednost maski je u tome koliko prijaju i u vremenu koje ostaju na koži. Na ovaj način sprečavaju isušivanje te postoji veća verovatnoća da će više jedinjenja biti transportovano u kožu. Ovde praktično govorimo o klasičnim oblogama koje su dobro istražene i koje zaista mogu da ubrzaju oporavak kože ili poboljšaju popustljivost dermatoloških lekova. Najrelevantnija maska u stvari je kultna sheet maska, odnosno ona papirna koja je zapravo samo dobro oprobana obloga. Naravno, ovde je posebno važno da je maska pravilno formulisana jer će u suprotnom dodatno isušiti i iritirati kožu.

S druge strane, maske, kao i svi proizvodi za jednokratnu upotrebu koji dolaze u primamljivoj ambalaži, imaju izrazito negativan uticaj na životnu sredinu. Dok pročešan kozmetički proizvod traje oko dva meseca, najpopularnije maske su za jednokratnu upotrebu i proporcionalno posmatrano stvaraju više otpada. Takođe, dobro formulisan klasičan kozmetički proizvod može da ostvari sve pozitivne efekte koje nude maske, pa je i nesagledivo praktičniji za svakodnevnu upotrebu.      

Na kraju, čini se da maske igraju najvažniju ulogu u oslobađanju od stresa i umirenju, pa je pitanje da li je #selfcare trenutak dovoljan da opravdamo ulaganje u beskrajnu količinu sheet maski?

Pitali smo stručnjake da li je sheet maska zaista nezaobilazni deo beauty rutine. Evo šta su nam rekli!
Foto: Pexels/Polina Kovaleva

Tekst: Mladen Antonijević Priljeva