Na ovogodišnjem petom, jubilarnom izdanju publika će imati priliku da pogleda najnovija ostvarenja iz Francuske, od kojih više njih pripadaju ovogodišnjoj selekciji Kanskog festivala, jednog od najznačajnijih filmskih susreta u svetu.

Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta u Srbiji i savetnik za saradnju i kulturu pri Ambasadi Francuske je povodom novog izdanja ove manifestacije rekao:

„Festival, čiji su osnivači Francuski institut u Srbiji i distributerska kuća MegaCom Film za cilj ima da na jednom mestu, izvan velikih festivala, beograđanima pruži priliku da pogledaju najbolje što Francuska ima da ponudi u oblasti filma, kao i gostovanja renomiranih francuskih glumaca i reditelja. Festival je za kratko vreme uspeo da se nametne kao značajna filmska manifestacija i od prošle godine smo postali kulturna manifestacija od značaja opštine Stari Grad, na šta smo veoma ponosni“.

Projekcije će biti održane na obalama reka Sava i Dunav (Kosančićevom vencu, Silosima i na platou između dve kule na Ušću). Francuski filmovi gledaće se i u bioskopskim salama u Nišu i Novom Sadu (u bioskopu Vilingrad i u Kulturnom centru Novog Sada). Prikazivanjem filmova na Kosančićevom vencu ujedno će biti otvorena i manifestacija Starogradsko leto u organizaciji opštine Stari grad.

Festival svake godine bira kuma ili kumu koji svojim reputacijom podržavaju festival. Kum ovogodišnjeg izdanja je reditelj Srdan Golubović, nagrađivani autor čiji filmovi su ostvareni u koprodukciji sa Francuskom.