Zvezda muzičkog univerzuma, Taylor Swift, objavila je novi album The Tortured Poets Department, onaj koji je najavila prije nekoliko mjeseci, na dodeli Grammyja. I to ne bi bilo ništa novo na njenom putu, da poslednji album Midnights nije objavila pre svega godinu i po dana, te da je ovaj novi ugledao svetlo dana usred svetske turneje koja beleži samo uspeh i rekorde. Ali Taylor nastavlja da prevazilazi sopstvene granice.

Na novom, jedanaestom studijskom albumu, na listi pesama se nalazi i pesma So Long, London, kojom se očigledno oprašta ne samo od veze s engleskim glumcem Joeom Alwynom, već i s tom životnom etapom, što je i logično budući da je trenutno u srećnoj vezi s Travicom Kelce-jem, igračem NFL-a.

Ona je kroz svaki od svojih deset prethodnih albuma zadirala u elemente svog (ljubavnog) života, rečima i melodijama tešila slomljena srca. Poslednjih pola decenije bila je u romantičnom raspoloženju. Pesme kao što su Delicate, Lover, Invisible String i Lavender Haze, sve su inspirisane njenim bivšim dečkom s kojim je bila šest godina, a s kojim je i podelila autorske zasluge za albume Folklore i Midnights, nagrađene Grammyjem. Par se razišao u aprilu 2023, svega mesec dana nakon što je Swift započela mega turneju, a raskid je opisan rečima "prijateljski" i "ništa dramatično".

Ipak, naziv novog albuma The Tortured Poets Department, ipak otkriva nešto više. Fanovi su vrlo brzo primetili kako ima sličnosti s WhatsApp grupom naziva Tortured Man Club koju je Alwyn delio s bliskim prijateljom glumcem Paulom Mescalom.


Na koncertu u Melbourneu Swift je rekla publici kako je ovaj album njen najkatarzičniji projekat do sada. U prvih nekoliko sati od kako je album dostupan usledile su brojne reakcije obožavatelja koji otvoreno iskazuju emocije, a Taylor Swift je na svom Instagram profilu istakla kako je ovaj album antologijski, skup dela koja odražavaju događaje, mišljenja i osećanja iz prolaznog i fatalističkog trenutka u vremenu - onog koji je u jednakoj meri bio i senzacionalan i tužan. "Ovo razdoblje autorkinog života sada je završeno, poglavlje zatvoreno i zabijeno daskama. Nema se za šta svetiti, nema računa koje treba izravnati nakon što rane zacele. A nakon daljeg razmišljanja pokazalo se da je dobar deo njih sama sebi nanela. Nakon što smo ispričali svoju najtužniju priču, možemo je se osloboditi."

Uz pesme koje već sada oduševljavaju publiku treba istaći i zapažene duete: Fortnight s reperom Postom Maloneom (ova pesma je i prvi singl s nove ploče za koju se iščekuje i video-spot), te druga duet pesma s Florence & The Machine. U sred noći na Instagramu Taylor je otkrila i još jedan važan detalj: novi album je zapravo dvostruki album, na njemu se uz najavljene pesme nalazi još 15 pesama. Uživajte u slušanju ovog vikenda!

Izvor: https://storybook.hr/