Big 30... Postoji nešto magično i pomalo besmisleno u vezi sa tridesetim rođendanom. Nekada ranije, dostizanje ove brojke označavalo je trenutak kada je nešto trebalo da se dogodi za vas. Stabilan posao, brak, rešavanje stambenog pitanja i sl. deo su apsurdne ideje  da je nekako sve već trebalo da posložite i shvatite, a sve to u momentu kada je većina nas tek obradila buran period dvadesetih. 

Ipak, okruglih 30 godina očigledno je i dalje važna prekretnica koja bi trebalo obeležiti - ali, na daleko važniji način. Mi predlažemo ispunjavanje tzv. must-watch liste filmova odnosno selekcije naslova koje treba pogledati pre nego što napunite 30 godina.

Snažni likovi, moćne poruke i mnogo smeha bili su glavni kriterijumi pri kreiranju ove top liste. Spremni? U nastavku je 10 filmova koje predlažemo da ukoliko već niste, obavezno što pre pogledate.

1. Frances Ha (2013)

Nema mnogo filmova koji prikazuju specifičnosti te plutajuće bezvoljnosti koja je u vašim kasnim 20-im kao Frensis Ha. Ova komedija/drama koju je režirao Noa Baumbah napisana je u saradnji sa Grethom Gerwig (koja takođe igra glavnu ulogu, Frances). Film se na pravi mumblcore način vrti oko glavnih pitanja koje muče osobu od 20 godina, posebno veza, karijere i prijateljstva u melanholičnoj pozadini Njujorka.

2. Romy And Michele's High School Reunion (2005)

Šta može biti zabavnije nego gledati Lisu Kudrow i Miru Sorvino kao Romy i Michele dok planiraju ponovno okupljanje u srednjoj školi pretvarajući se da su uspešnije nego što jesu? Prikaz prijateljstva u ovom filmu je upravo ono što želite da vidite na ekranu dok ulazite u treću deceniju.

3. Climax (2018)

„Vrhunac je vrsta filma zbog koje ćete poželeti da se zabavljate ILI nikada više ne zabavljate, što bi moglo biti od pomoći kada navršite 30 godina“, piše jedan gledalac. Ovo upozorenje se čini neophodnim, jer vas Climax vodi na burno putovanje koje počinje na žurci francuske plesne trupe. Ovo je jedan od klasičnih filmova argentinskog reditelja Gaspara Noéa koji istražuje mračne strane ljudi. 

4. A Bigger Splash (2016)

Luca Guadagnino okupio je sadašnje filmske zvezde poput Dakote Johnson, Ralpha Fiennesa i Tilde Swinton. Reč je o psihološkoj drami sa intenzivnim vezama, imućnim ljudima na odmoru i zaista dobrim automobiloma. Ako vas to ne privlači, šta kažete na Dakotu u ulozi ćerke koja se bori sa svojim daddy issues

5. Pariz gori (1990)

Paris is Burning je jedini dokumentarac na ovoj listi sa razlogom. Ovaj živopisni vremenski vremeplov njujorške balske scene 80-ih u režiji Jennie Livingston jedan je od važnijih dokumentaraca našeg vremena. Prezentacija života afroamerikanaca i latinoamerikanaca, queer kulture bavi se važnim pitanjima, uključujući rasizam i siromaštvo sa kojima su se mnogi suočavali. Film inspiriše na niz samoopredeljenja i podstiče individualnost - sve to začinjeno je živopisnim plesnim sekvencama.

6. Beau Travail (1999)

Ovo je zadivljujući film koji je rediteljki Claire Denis doneo priznanje „jedne od velikih pesnikinje vizuelnog tona našeg vremena“, od strane Criterion Channel-a. Ova moderna tragedija je podstaknuta bezvremenskim željama dok se bivši oficir Legije stranaca priseća svog nekada slavnog života.

7. 13 going on 30 (2004)

Žao nam je, ali morali smo. Ovo je apsolutni klasik ranih 2000-ih koji definitivno zaslužuje da ga pogledate pre nego što napunite 30 godina. Iskreno mislimo da ovaj film dolazi sa korisnim porukama o davanju prioriteta stvarima koje su zaista važne dok starite. Nemamo šta da dodamo osim poruke filma s kojom se potpuno slažemo - najbolje je biti (i ostati) svoj.

8. Knedle (2004)

Ti si ono što jedeš. Ne postoji bolji film koji se bavi strahom od starenja od Dumplingsa. Ovaj hongkonški triler prepliće priče o dve žene kojima žele da budu podmlađenje. Čuveni kuvar sprema knedle za koje se zaklinje da su eliksir mladosti, a klijentica prihvata ideju da može da preokrene vreme svakim zalogajem.

9. Marija Antoaneta (2006)

Postoji li moto za naše neozbiljne dvadesete bolji od Let them eat cake? Kirsten Dunst zvezda je ovog filma sa istorijskom podlogom, a ljubiteljke viktorijanskih romana uživaće u kostimografiji (čitaj: čipki, volanima i korsetima).

10. Sve o mojoj majci (1999)

Poznati film o punoletstvu Pedra Almodovara je portret ženstvenosti u svim njenim iteracijama, krvavih narativa majki, očinskih figura, romantike i adolescencije, sve u jednoj vrtoglavoj sagi. Esteban je dete koje sanja da jednog dana postane pisac, a identitet njegovog oca je skriven od njega. Naravno, gde je Pedro tu je i Penelope Cruz.

Izvor: ELLE/N.K.