Ne postoji ništa poput dobrog letnjeg filma na plaži koji vas transportuje (mislima) na istu. Dok brojimo dane do odlaska na morsku destinaciju, ne možemo, a da ne mislimo o svim onim doživljajima koje letnji odmor nosi sa sobom. So u kosi, miris kreme za sunčanje, opuštajuća knjiga. Vi navedite vašu asocijaciju. Do tada, slobodno vreme u gradu provodimo na načine koji nas približavaju tako željenom osećaju. A kada temperature postanu toliko visoke da samo želimo da uživamo u klimatizovanom utočištu sopstvenih domova, na red stižu filmovi. Bilo da je radnja smeštena na tropskim obalama Havaja, u živopisnom mediteranskom gradiću ili kamenitim predelima Britanije, tematski filmovi na plaži su letnji must-watch. U nastavku smo izdvojili naših pet omiljenih - čekirajte listu!

Mamma Mia! (2008)

Jedan od najikoničnijih feel-good romcom mjuzikla, Mamma Mia! ne samo da sa sobom donosi užitak u legendarnim numerama grupe Abba, već i prelepu pozadinu grčkih ostrva Skopelos i Skiathos. Fokusira se na Sophie i njeno nadolazeće venčanje, ali paralelno sa tim, pratimo i njenu majku Donnu, nekada buntovnu mladu ženu koja je sada vlasnica pansiona na ostrvu. Donnin svet se preokrene kada se suoči sa prošlošću koju je ostavila iza sebe.

The Last Song (2010)

Film koji je započeo romansu između Miley Cyrus i Liama Hemswortha, The Last Song je smešten u mirnom primorskom gradu u Severnoj Karolini, i prati tinejdžerku Ronnie Miller koja provodi leto ponovo se povezujući sa svojim otuđenim ocem, dok se istovremeno zaljubljuje u talentovanog odbojkaša Willa Blakeleea.

Fire Island (2022)

Ovaj romcom iz 2022. godine sa Bown Yang, Conrad Ricamora, James Scully i Margaret Cho prati grupu prijatelja koji odlaze na Fire Island, kod obale Njujorka, poznat po svojoj LGBTQ+ noćnoj sceni. Film je proslava istorije Fire Islanda kao queer mesta gde su ljudi mogli da se druže bez straha od osude ili predrasuda.

About Time (2013)

Film Richarda Curtisa sa Domhnall Gleesonom, putnikom kroz vreme koji pokušava da osvoji svoju ljubav, Rachel McAdams. Smešten je u prelepoj pozadini Sent Ostela. Klasik.

The Talented Mr. Ripley (1999)

Psihološki triler smešten u sunčanoj Italiji 1950-ih u fokus stavlja Matta Damona kao Toma Ripleya, koji je poslat u Italiju od strane oca Dickie Greenleafa (Jude Law), koji želi da se plejboj stil života njegovog sina završi i da se vrati u SAD. Međutim, obrti čine ovaj film mnogo mračnijim. 

Izvor: ELLE/N.K.