30. Festival autorskog filma biće održan od 22. do 29. novembra, a pre zvaničnog početka festivala organizatori su pripremili malu antologiju festivala pod nazivom “FAF pre FAF-a”. U okviru ovog programa biće prikazano deset vrhunskih ostvarenja koja su bila deo programa prethodnih izdanja.

FAF pre FAF-a biće održan od 12. do 21. novembra u sali 4 mts Dvorane. Projekcije počinju u 20.30 časova.

U utorak, 12. novembra publika će imati priliku da pogleda francuski film “Profesorka klavira” Mihaela Hanekea (Gran pri u Kanu). Film prati pijanistkinju Eriku, strogu profesorku koja drži časove klavira. Približava se srednjim godinama, živi sa majkom. Posećuje seks prodavnice i ulazi u odnos sa studentom Valterom.

Profesorka klavira_foto FAF promo.jpeg
FAF promo 

U sredu, 13. novembra biće prikazan film “Prošlost”Asgara Farhadija koji je za ostvarenje “Razvod” dobio Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja. Film prati Iranca Samira koji napušta suprugu Francuskinju i dvoje dece kako bi se vratio u svoju domovinu. Supruga započinje novu vezu i on mora da se suoči sa tom činjenicom.

Projekcija turske drame “Zimski san”Nurija Bilgea Džejlana (Zlatna palma u Kanu) biće održana u četvrtak, 14. novembra. “Zimski san” je film o bivšem glumcu koji vodi mali hotel u snežnim planinskim predelima Anadolije sa suprugom, sa kojom je u bračnoj krizi.

Zimski san_foto FAF promo.jpg
FAF promo 

U petak, 15. novembra održaće se projekcija filma AFERIM! Radua Žudea (Srebrni medved za režiju). Kostandin, policajac i njegov sin putuju zemljom (19. vek, Rumunija) u potrazi za odbeglim romskim robom.

AFERIM!_foto FAF promo.jpg
FAF promo 

U subotu, 16. novembra biće emitovan film “Hronični” Mišela Franka (Najbolji scenario u Kanu). Dejvid je efikasan bolničar, razvija bliske veze s terminalno obolelim pacijentima, dok u privatnom životu ostaje povučen i teško se snalazi u društvenim situacijama.

U nedelju, 17. novembra na programu će biti nagrađivani “Ja, Danijel Blejk” Kena Louča. Danijel Blejk je 59-godišnji stolar koji živi u Njukaslu. Nakon što doživi srčani udar, mora da se izbori sa silama birokratije kako bi dobio pomoć države.

U ponedeljak, 18. novembra sledi projekcija nagrađivanog ostvarenja “Bez ljubavi” Andreja Zvjaginceva. Boris i Ženja prolaze kroz proces razvoda, konstantno se svađaju, i pokušavaju da prodaju stan, ali su već krenuli da se pripremaju za život sa novim partnerima. Oni ni ne pomišljaju na svog dvanaestogodišnjeg sina Aljošu, sve dok ne nestane.

Bez ljubavi_foto FAF promo.jpg
FAF promo 

U utorak, 19. novembra biće upriličena projekcija filma “Projekat Florida” Šona Bejkera. Hali i Muni, majka i ćerka, žive u jeftinom motelu "Čarobni dvorac". Dok Muni provodi dane u avanturama sa prijateljima, nesvesna je žrtava koje njena majka podnosi da bi ih izdržavala.

U sredu, 20. novembra na velikom platnu gledaće se još jedan nagrađivani film, “Srećan kao Lazaro” Aliće Rorvaker. Priča prati Lazara, dobrodušnog mladića, i Tankredija, maštovitog plemića, u izolovanom selu Inviolata, kojim upravlja baronesa Alfonsina de Luna.

Poslednjeg dana programa “FAF pre FAF-a”, u četvrtak, 21. novembra biće emitovan film “Kradljivci” japanskog reditelja Hirokazua Koreede. Na marginama Tokija, grupa autsajdera živi od sitnih krađa. Kada jedan član bude uhapšen, otkrivaju se tajne koje prete njihovom skromnom životu u senci.

Podsećamo, FAF će svečano biti otvoren projekcijom filma „Susedna soba“ Pedra Almodovara u petak, 22. novembra u 19 časova. Glavna lokacija festivala biće mts Dvorana, dok će projekcije filmova biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju Kinoteke, bioskopima CineGrand Rakovica i Delta Planet Niš, kao i u Centru za Kulturu Smederevo, Bioskopu Zvezda u Boru, Bioskopu u Zaječaru i u Filmskoj Dvorani Grocka.

Ulaznice za festival i za program “FAF pre FAF-a” mogu se nabavitii na blagajni mts Dvorane, kao i preko sajta mtsdvorana.rs.
Više o festivalu i ovogodišnjem programu uskoro na sajtu i društvenim mrežama festivala.