Kada su pisca Dejana Taiga Stankovića upitali kakav je Lisabon, grad u kojem je do svoje smrti živeo duže od 18 godina, jedan od najzanimljivijih likova naše književne scene čiji je roman Estoril preporučen kao lektira u portugalskim školama, izjavio je kako je njemu Lisabon skroz gotivan, uz dodatak da je ovo grad u kojem svaki dan, kad otvorite oči i pogledate kroz prozor, možete da kažete: „Kako je ovo lepo!“

Kada ja lično pomislim na Lisabon, sem onog žutog tramvaja koji je, rekla bih, većini prva asocijacija na ovaj grad, u glavi imam pločice, i to najlepše na svetu. One koje bih stavila u kuhinju, na terasu, na fasadu kuće, u kupatilo. Azulejos, kako se na portugalskom kaže keramička pločica, u Portugaliju su doneli Mavari iz Sevilje, da bi se krajem 17. veka popularizovala belo-plava kombinacija, usled velikog uticaja kineskog porcelana iz Azije u to vreme. Da se moda pločica menjala iz veka u vek, najbolje ćete otkriti u jednom od najposećenijih muzeja Lisabona koji je upravo posvećen pločicama (Museu Nacional do Azulejo). Ovde se nalazi najveća i najbogatija kolekcija oslikanih pločica, a posebno je pozamašna zbirka primera iz 15. veka. Pored pločica, druga slika koja će vam se nakon šetnje po Lisabonu urezati u spomen jeste veš na štrikovima. Još jedan zaštitni znak najzapadnije prestonice Evrope inspirisao je davno Sarajliju Ljubomira Stanišića, danas čuvenog portugalskog kuvara i vlasnika Michelin restorana, da u tanjir prenese baš taj štrik uz pomoć bakalara i luka, što mu je 2011. donelo nagradu za najinovativije jelo. Ako vas put navede, a gust raspored vam to dozvoli, topla preporuka je da rezervišite sto u jednom od dva lisabonska restorana koja su u Ljubomirovom vlasništvu (100 Maneiras & Bistro 100 Maneiras), te saznate kako je Stanišić postao čovek koji je, ne samo svojim bosanskim duhom, već i izvrsnim kulinarskim umećem, osvojio Portugalce.

IMG_20221101_122914.jpg
Privatna arhiva Ana Dodig, Elle saradnica

Prestonica sunca, kolača pasteis se nata i vina verde

Lisabon možda nije prvi pik turista koji hrle u Evropu, ali poslednjih godina, po interesovanju, portugalska prestonica nalikuje Parizu. Za to je velikim delom zaslužna njegova jednostavnost i opuštenost, taj gotivan fazon o kojem je pričao Tiago Stanković, jer Lisabon je ujedno mesto gde je najveći užitak samo šetati i otkrivati njegove kutke van turističkih ruta, a potom sesti u neki lokalni restorančić, piti, jesti i razgovarati. Pronaći svoje omiljeno mesto i tu ćaskati do kasno u noć. To sam bar ja dobila kao savet kada sam se u novembru prošle godine uputila na Web Summit, jednu od najvećih svetskih tech konferencija koja se, sedmi put zaredom, održava baš u Lisabonu. Drugarica koja je živela u Lisabonu pune četiri godine dala mi je nekoliko saveta, ali je najbitniji, čini mi se, bio ovaj: Zađi u stare kafanice, ne one iz Tripadvisora i kojekakvih vodiča, već u one gde sede lokalci, poruči bakalar i portugalsko vino verde i ne žuri, uživaj. Drugi najbitniji savet koji sam dobila od nje bio je da zaboravim na štikle i platforme, jer je svuda kaldrma, te da se pripremim da veliki deo grada obiđem peške. Uzbrdo - nizbrdo.

maxine-ficheux-L6Dpc1i6WrA-unsplash.jpg
Unsplash/Maxine Ficheux 

Ali pre te šetnje gore-dole, svakako ne propustite da se provozate čuvenim tramvajem 28 koji vas vodi u srce Alfame - u najstariji i po mišljenju mnogih najlepši kvart Lisabona. Tramvaj možete da sačekate kod katedrale Estrella, i to nakon što svratite na kuglu najpoznatijeg lisabonskog sladoleda od vanile i bosiljka u Gelateria Nannarella. Tramvaj 28, možda i najpoznatija atrakcija Lisabona, najbolji je način da se uspnete do gornjeg grada prolazeći usput pored nekih od najvećih gradskih atrakcija kao što su srednjovekovna katedrala Se i vidikovac Santa Luiza (po mom mišljenju najromantičnija terasa grada). Kada se uspnete, onda možete polako da se spuštate i da se zavlačite u male i strme lisabonske ulice koje kriju radnje stare više od 60 godina, te da posetite zamak Castelo de São Jorge i odaberete neku od kafanica u kojoj ćete moći da napravite pauzu za kafu ili ručak. Na primer, možete da zalutate baš u Petisqueira Estrela da Baixa, uzani tradicionalni portugalski restoran, gde će vas dočekati simpatični Miguel sa osmehom i preporukom za vinho verde, iliti zeleno vino koje se pravi samo na severu Portugala, a najviše liči na prosecco. Kada vam donesu flašu za sto, ne dajte se zbuniti, naziv vina ne odnosi se na boju, pošto se pravi od crnog i belog grožđa, već na činjenicu da vino treba da se pije mlado, kada je „još zeleno“.

Katedrala Se (claudio schwarz by Unsplash).jpg
Unsplash/Claudio Schwarz Katedrala Se

Naravno, svaki prvi susret sa Lisabonom ne može da prođe bez njegove glavne ulice Rue de Augusta koja vas vodi na glavni i najveći lisabonski trg Praca de Comercio, na kojem je zadovoljstvo sesti na stepenice, tik do reke, i tu uživati u lisabonskoj lakoći postojanja. Ako ispratite tok reke Težo, pred vama će se pojaviti kvart Belem koji je ime dobio po portugalskom nazivu za Vitlejem. Osim veličanstvenog manastira Mosteiro dos Jeronimos, raskošne kule Torre de Belem, kao i impozantnog spomenika portugalskim otkrićima - Padrao dos Descobrimentos, simbol Belema je i starinska poslastičarnica Antiga Confeitaria de Belem. U ovoj najpoznatijoj poslastičarnici Lisabona koja je osnovana 1837. svakog dana proda se neverovatnih 20.000 kolača pasteis de nata. Recept za preukusni kružni kolač koji se pravi od jaja, vanile i cimeta, navodno su osmislile monahinje iz obližnjeg manastira.

asa-rodger-QTbiwll3e68-unsplash.jpg
Unsplash/Asa Rodger 

Fado - ljubav na prvi akord

Dok su jutra i zalasci sunca nekako najlepši da se provedu u Belemu, tik uz zelenoplavu reku Težo koja svojom širinom i bojom vešto vara turiste da je okean, noći su tu da se ugnezdite u neki od mnogobrojnih lokala i uživate u tradicionalnoj fado muzici koja će dirnuti i one najsuzdržanije.

Najbolja mesta? Probajte sa Pensão Amor (Ljubavni pansion) nekadašnjim bordelom koji danas funkcioniše kao sexy shop u kojem se održavaju jazz večeri i burleska nastupi, ali istražite i sporedne prolaze van ove ulice jer se baš tu, sigurna sam, krije lisabonska noć koju ćete pamtiti.

 Fado je nalik turskim sevdalinkama, vrsta melanholične muzike nastala u radničkim kvartovima čija je emocija saudade (tuga), a zapravo je oda čežnji za izgubljenim ili nikada dostignutim. Ukratko, emocija koja najviše budi nostalgiju. Nakon pada diktature fado je bio vrlo nepopularan, da bi mu početkom 90-ih popularnost vratila jedna od najuspešnijih fado grupa Madredeus (Bogorodica). Tek kasnije, na svetsku world music scenu stupile su nama drage i poznate Mariza i Amalia Rodrigues. Širom grada postoje lokali gde možete da uživate u tužnoj melodiji fada, ali preporuka je da ipak zađete u neki od lokala koji se nalazi u Alfami, ili delu grada Bairro Alto. I tu važi ona - što manje ušminkan, to bolji. Neki od fado lokala koje bi vam i lokalci preporučili svakako su Clube de Fado, lokal u vlasništvu gitariste Maria Pacheca koji redovno u goste poziva vodeće fadiste Portugala, zatim Tasca do Chico, intimni fado bar, kao i skriveni dragulji A Nini i Povo, gde su fado večeri gala prilike za spontane, entuzijastične noći. Ukoliko, pak, niste ljubitelj fado muzike, a želite da istražite noćni život Lisabona, moja preporuka je da se uputite ka poznatoj Pink Street ulici i njenim okolnim „pritokama“ koje kriju neke od najboljih jazz i wine barova.

10 PREPORUKA LOKALACA

  • Dan započnite kafom bica, a završite likerom od višnje ginjinha.
  • Zauzmite najbolje mesto na vidikovcu Miradouro da Graça.
  • Brunch rezervišite u Cafe Noobai sa pogledom na reku i most 25. abril.
  • Odvojite nekoliko sati za buvljak na otvorenom Fiera da ladra, lisabonsku Kalenić pijacu.
  • Ranu večeru bukirajte u restoranu 31 d'Armada koji se nalazi na divnom trgiću.
  • Posetite jedan od najboljih modernih muzeja sveta Museu Calouste Gulbenkian.
  • Izgubite se u LX Factory, hippie komuni koja krije niz kafića, knjižara, barova i galerija.
  • Zavirite u carstvo knjiga u Livrariji Bertrand, najstarijoj knjižari sveta koja radi od 1732.
  • Ako imate dan viška, poklonite ga Sintri, koja se nalazi na pola sata od Lisabona.
  • Poručite vino i sedite tik do Torre Belem za najlepši zalazak sunca.