U želji da obeleži Internacionalni dan žena (8. mart), glumica, aktivistkinja i prelepa žena, Emma Watson je u sklopu kampanje HeForShe opet održala moćan govor o feminizmu, ravnopravnosti i predrasudama nastavljajući da se bori za jednakost polova.

Mlada glumica je uživo, obraćajući se putem video linka najviše pričala o načinima putem kojih bi i muškarci i žene mogli da se izbore za jednakost polova, kao i o ženama koje su njena večna inspiracija, ali i o njenom sada već kultnom govoru koji je održala u septembru prošle godine u Ujedinjenim nacijama.

U nastavku vam donosimo deliće:

"Sve se svodi na činjenicu da muškarci moraju da podrže žene, i obrnuto. Nedavno je Gloria Steinem odražala tako moćan govor pri ovoj istoj kampanji metaforički prikazavši ljudsku rasu kao pticu kojoj su potrebna oba krila da bi mogla da leti. U ovom trenutku, jedno krilo je slomljeno i dok se ne popravi, nećemo moći da letimo visoko."  


Na pitanje zašto ne bismo trebali da budemo zastrašeni na pomen "feminizma":

"Moram da priznam da sam u poslednje vreme upoznala sve više muškaraca koji su borci za ženska prava, feministi! I to u znatno većem broju nego što ih je bilo pre tako da se stvari ipak menjaju. Svest se menja, a to me čini posebno srećnom. Feminizam iako zvuči ženski nije reč niti pojam koji je određen polom. On je neutralan, odnosno jednako pripada ženama koliko i muškarcima. Verujem da mnogi muškarci misle kako je to ženska reč, ali to nije istina. Feminizam prosto znači jednakost. Ako se zalažete za nju, vi ste pobornik feminizma. Toliko je jednostavno."  

Na pitanje šta bilo ko od nas može da uradi ne bi li pomogao da do jednakosti i dođe:

"Najveći deo kritike koji sam dobijala u svom životu za bilo šta, bilo koju vrstu borbe, sam dobijala od žena. Zato smatram da je jednako bitno ne samo da pozovemo muškarce da nas podrže, već i žene. Potrebno nam je da svaka žena stane iza ove borbe jer je ovo borba za nju, njenu decu i sve nas." 

Poruka jačem polu...

"Jutros sam pitala svoju mlađu sestru 'Šta bi dečaci u tvom okruženju mogli da urade?', na šta mi je ona odgovorila 'Pa mogli bi češće da se igraju sa nama'. Mislim da to oslikava najbolje moguće šta nam je potrebno od muškaraca. Želimo da budemo uključene. Želimo da učestvujemo i da sve radimo zajedno. Jednako. "